Икономически експерти предлагат заради извънредните мерки заради епидемията от Covid-19, които ще повлияят на икономиката, да се обяви временна данъчна ваканция и да се премахне данъкът върху неразпределената печалба.

Това пишат от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) в официално писмо до правителството и Националния оперативен щаб.

Правителството да осигури начин служителите, които не могат да отсъстват от работа, да си закупят лични предпазни средства и да въведе строг контрол при търговията с лекарства - предлагат още експертите. 

Според тях правителството спешно трябва да обмисли данъчни облекчения, за да спаси от фалит малкият и средният бизнес.

Данъчната ваканция е една от най-ефективните и бързи мерки за спасяване на икономиката в условия на криза и извънредно положение, обясни икономистът Георги Вулджев от ЕКИП.

„Плащането на данъците - в рамките на поне 4 месеца да бъде замразено или напълно опростено. Защото в тази ситуация бизнесите в България, които са затворени, изпитват остър недостиг на финансова ликвидност“, каза той.

Подобна мярка вече е въведена в други засегнати страни.

За кратко трябва да се премахне и корпоративния данък.

„Това не е печалбата, която се разпределя към собствениците, това е печалбата, която се използва за реинвестиране. Затова ако се махне данъкът върху нея, това би вдигнало инвестициите“, каза Вулджев.

Вдигането на прага за регистрация по ДДС от 50 хиляди лв. на 200 хиляди лева също е работеща мярка за подкрепа на малкия бизнес, смятат икономистите.