"Изцяло поддържам обръщението на ръководителя на Националния щаб и това ми дава по-голяма увереност в този период. Аз видях, че държавата е влязла в своята роля. Това, че има Национален щаб, който действа, ни дава увереност, че е има ред. Виждането ми по отношение на реда е, че дори да не ти харесва, той е в пъти по-добър от безредието", това заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ епидемиологът Мира Кожухарова, след като вчера председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски поиска най-строгите мерки - да работят само хранителните магазини, аптеки, бензиностанции, банки и застрахователни компании. Той получи подкрепа и от премиера Бойко Борисов.

Според Кожухарова не сме загубили много време.

"Ситуацията е много динамична, трудно е да я догониш. Общо взето нещата правилно започнаха. Те са и така описани в плановете за грипна пандемия. Такива планове са правени още 2007-2008 година, колегите са запознати с тях".

Тя припомни, че Националният щаб отговаря на национално ниво и поема отговорност за всяко едно свое разпореждане, но не по-малка е нашата отговорност, спазвайки разпорежданията, предпазвайки себе си, да предпазваме хората около себе си.

"Така че всеки има своята отговорност и трябва да си я поеме. Ние трябва да бъдем готови в следващите седмици да се срещнем с голям брой случаи. Проблемът не е само в бройката, а в подбора на пробите. Зависи в каква общност ще попаднеш - възможно е да не са положителни, докато в съседната да бъдат положителни. Факт е, че случаите, които се появиха, с изключение на един, са случаи на хора, които не са пътували, не можеш да предполагаш, че са пътували някъде и са имали контакти с пътували хора".

Според Кожухарова оттук-нататък вниманието трябва да бъде насочено към хората с тежка пневмония, защото при тях е много вероятно да се касае за тази инфекция и не е важно дали са пътували, защото вирусът вече е сред нас.

"Ние виждаме разпространението на тежките форми, не виждаме масовото разпространение на вируса, защото младите хора го изкарват безсимптомно или с леки симптоми", добави тя.

И допълни, че човек, изкарал веднъж коронавирус, придобива имунитет.

"Ние още не сме в пика на коронавируса", заяви в същото време по bTV вирусологът проф. д-р Златко Кълвачев.

И той подчерта, че тепърва е нараства броят на заразените с COVID-19 в България, след което ще последва "стабилизиране и след това ограничение" на разпространението, а самата епидемия ще отшуми. Все още обаче има много неизвестни относно заразата, а той признава, че лекарите се учат в движение какви са проявленията и особеностите на заболяването, като има различни хипотези. Някои казват, че коронавирусът ще отмине, когато времето се затопли, но тогава защо има заболели в Африка, където е топло, пита вирусологът. Другата теза, че вирусът може да бъде преборен от студа се опровергава от факта, че има заболели в Норвегия.

Добрата новина е, че нямаме взрив на тежко протичащи случаи, смята и проф. Кълвачев. Според него 80% от инфектираните ще го изкарат леко и ще придобият имунитет. Вирусологът обаче отбелязва, че всичко е възможно и има информация за повторно заболели от коронавирус.

Проф. Кълвачев е категоричен, че подкрепя по-строгите мерки, които предложи проф. Мутафчийски в събота вечерта.

"Трябва да се поучим от опита на Китай в борбата с коронавируса", заяви експертът.

В 11 часа започна среща на премиера Бойко Борисов и ген. Венцислав Мутафчийски с президента Румен Радев, на която ще бъдат обсъдени именно неговите предложения за по-строги мерки.