Отслужването на светите литургии в "Св. Александър Невски" ще се излъчва на живо на страницата на Светия Синод във Facebook.

Съобщението е публикувано на страницата на Българска Патриаршия и гласи:

"Съобщаваме ви, че във връзка с епидемиологичната обстановка в страната може да следите на живо Божествените литургии от Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", които ще бъдат излъчвани на официалната страница на Св. Синод във Facebook

Излъчването на богослуженията ще започва в 9:30 часа.

Освен от Патриаршеската катедрала, пряко излъчване на св. Литургия може да бъде проследено от 8:00 часа по Пловдивската православна телевизия и от 9:00 часа по БНТ2."

Миналата седмица бе разпространено разпореждане от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, според което храмове няма да бъдат затваряни и богослуженията ще продължат да бъдат отслужвани. 

"Няма нужда да се опасяваме, когато ходим на богослужение. Там никога зарази няма да се предават. Сега, ако на някой човек вярата му е слаба, това е друго нещо", коментира пред БНР Ловчанският митрополит Гавриил. 

Публикуваното съобщение е индиректен апел към миряните да не посещават службите. Липсва каквото и да е друго разпореждане за останалите храмове, в контекста на увеличаващите се случаи на заразени от коронавирус у нас.