В последния ден от тази историческа седмица за световните пазари няма дори малък признак за намаляване на нестабилността, която причини най-големите загуби за облигациите, валутите и акциите от световната финансова криза насам, пише Bloomberg.

Опасенията, че коронавирусът, който вече е обявен за пандемия, ще предизвика световна рецесия, подхраниха нов кръг от разпродажби в Азия този петък. Потъването причини спиране на търговията в Тайланд, Южна Корея и Индонезия, а японските акции отидоха надолу с до 10%. Редица политици се впуснаха в борба с резките колебания на валутите и увеличаващия се държавен дълг.

„Закъсняхме“

„Вече е твърде късно да се включим в нови стратегии за хеджиране на продължителни колебания“, казва Питър Чечини, главен пазарен стратег в Cantor Fitzgerald LP. „Фондовите пазари не се движат по права линия и ако го бяхме предвидили, щяхме ще печелим агресивно. Измененията в стойностите и техническите показатели потвърждават, че това хеджирането щеше да бъде повече от печелившо", добавя той.

„Всички фактори, които разглеждаме, са доста далеч от нормалното и насочват към приближаващи корекции, включително и за индекса VIX, който достигна най-високите си стойности от 2008 г. насам. Има условия за разпродажби, за това свидетелства и S&P 500, който при затварянето в четвъртък падна до 2480 пункта", коментира стратегът.

А сега?

Понеже не съществува безплатен обяд, инвеститорите търсят как да намалят разходите си. "Хеджирането става все по-скъпо и не е по джоба им“, казва Ейми Уилвърман, стратег за капиталови деривати в RBC Capital Markets.

„Играчите на пазара ще отчетат истински печалби, ако станем свидетели на рязко обръщане, например, ако се открие лечение на коронавируса. Междувременно, това ще осигури защита срещу потъване“, сподели експертът.

Опасни времена

„Пандемията от коронавируса спука „всички балони“ на Фед и се сблъска с уязвимия корпоративен сектор в САЩ - това поставя фондовите пазарите в още по-неблагоприятна позиция“, коментира Алберт Едуардс, стратег в Societe Generale SA.

„Обществена тайна е, че в САЩ се правят много малко тестове за вируса. Резултатът от това ще е висока  смъртност, въпреки че няма да бъде значително по-голяма от тази в другите държави. Тежките заглавия с броя на жертвите ще нанесат тежък удар върху доверието на инвеститорите и ще задълбочат и рецесията и срива на пазара. А това най-вероятно ще доведе до значително неодобрение спрямо настоящата администрация в САЩ. Живеем в наистина опасни времена", сподели Едуардс.

Регулациите изискват финансови загуби

„Пазарните настроения ще останат неблагоприятни в близко бъдеще, тъй като огнището на Covid-19 продължава да се разраства в САЩ и Европа“, казва Тай Хуей, главен пазарен стратег за Азия на JPMorgan Asset Management. „Имаме опит в Китай и други части на Азия, където политиките за ограничаване на епидемията сработиха, но това костваше много. Сега е ред на САЩ и Европа да се опарят от пандемията. Вероятно загубите ще продължат със седмици“, даде мнението си Хуей.

„За да намалим несигурността на пазарите, трябва да започнем да отчитаме намаляване на броя на новите заразени, както се случи в Китай към средата на февруари и в Южна Корея през последните няколко дни. Трябва също така да работим по фискалната и паричната политика. Така не търсим причина, която да накара инвеститорите да вложат парите си, а създаваме правилните условия, които да ги накарат сами да предприемат този ход“, сподели говорителят на JPMorgan. 

Безопасността побеждава всичко

"Несигурността е навсякъде и пазарите не правят изключение. Това поставя под въпрос мерките на политиците дали са достатъчно надеждни и добре координирани, за да се справят", сподели Вишну Варатан, ръководител на икономиката и стратегията в Mizuho Bank Ltd. „Влезли сме в зона на привлекателно ниски пазарни оценки и това ще продължи докато страха не намалее", допълни експертът.

Не знаем колко ще продължи рецесията

„Фактът, че златото - добре познатото убежище, отчете спад от почти 4% по време на сесията до нива под 1600 долара - показа ясно какви са предпочитанията на пазара“, казва Ели Лий, ръководител на инвестиционната стратегия в Bank of Singapore.

„Също така инвеститорите изразиха ясно предпочитанията си към безопасността на щатския долар вчера. Доларът поскъпна като цяло спрямо азиатските валути, дори в курса с японската йена“, сподели експертът и добави: „В рисковия анализ на инвеститорите присъства прогнозата за техническа рецесия с продължителност две тримесечия. По-големият въпрос е дали ще станем свидетели на по-дълга фундаментална рецесия“, сподели Лий.