Дългогодишният член на Централната избирателна комисия (ЦИК) и бивш шеф на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов се спряга за нов председател на ЦИК, твърди "Стандарт", като се позовава на източници от парламента. Математикът е специалист по избори и е сред най-подготвените експерти.
"Той би срещнал и най-широка подкрепа сред партиите", коментираха неофициално депутати. Новата ЦИК ще бъде избрана в 15-дневен срок от влизането на новия Изборен кодекс в сила. Парламентът ще избере председател, двама заместници и секретар на комисията. След това публична процедура ще определи останалите 15 членове, които ще бъдат предложени на президента Росен Плевнелиев за назначаване с указ. Според новите правила мандатът на сегашния състав на ЦИК ще бъде прекратен с встъпването на длъжност на новоизбраните членове.

"Новият Изборен кодекс може да не е достатъчно радикален, но е най-доброто правено досега", заяви и зам.-шефката на парламента и председател на изборната комисия по изготвянето на закона Мая Манолова. Тя отбеляза, че "това мнозинство в парламента е най-смелото досега, защото за първи път хората ще имат възможността да пренареждат листите с кандидати". "След европейските избори ще чуем добри думи за новите изборни правила", коментира още Манолова пред bTV. "Промените са съществени, не са самоцелни - те гарантират честен вот и активно участие на гражданите, защото те ще знаят, че има смисъл от техния глас, вотът ще бъде отчетен правилно", посочи още зам.-председателят на парламента. "Хората за първи път ще могат да преподреждат листите", каза още Манолова по темата за преференциалния вот.

От БСП и ДПС неофициално коментират и евентуалното вето на Плевнелиев по изборния закон. Днес Изборния кодекс ще бъде изпратен в Президентството. Ако държавния глава забави закона в позволения 14-дневен срок, то тогава влизането в сила на новите правила ще са буквално на косъм, притеснено пресмятат червени. По стария Изборен кодекс пък крайната дата за официалното обявяване на изборния ден е 10 март, коментираха още соцдепутати.