Коронавирусът вече удари Формула 1 и отвътре. Не става дума само за отменения старт в Китай и състезанието пред празни трибуни в Бахрейн, а четирима души от отборите са показали типични симптоми за Covid-19.

Става дума за двама служители на Хаас и по един от Макларън и Уилямс. Те са изпратени обратно под карантина в хотелските си стаи, където са им били направени тестове. Резултатите още се очакват до пет дни. Няма информация за инфектирани пилоти и хора от управленските екипи на отборите.

За момента няма яснота как ръководството на Формула 1 ще реагира, ако се окаже, че дори само една от пробите е положителна. Световната федерация по автомобилизъм (FIA) въобще не е взимала отношения по проблема с коронавируса.

Едно нещо е сигурно за предстоящото през уикенда Гран При на Австралия – въведени са сериозни мерки за сигурност и хигиена сред всички отбори. В целия падок са забранени ръкостискането и прегръдките. Диспенсери с дезинфектанти са на разположение на всичките тимове.

Организаторите на състезанието в Мелбърн продължават да държат на първоначалното си решение да проведат надпреварата на „Албърт Парк“ с присъствието на зрители, въпреки сериозните протести и подписаната петиция от страна на местното население. Жителите на Мелбърн се опасяват, че присъствието на хиляди по трибуните ще допринесе за разпространението на коронавируса.