24-има души в Обединеното кралство ще се заразят доброволно с коронавирус, за да помогнат тестването на нова ваксина срещу COVID-19, съобщи британският вестник "Таймс", цитиран от "Дневник". Те ще получат възнаграждение от 3500 британски паунда като ще бъдат наблюдавани в изолация в продължение на две седмици.

Сред доброволците е студентката по право Мария Пиргова, за която това няма да е първият подобен експеримент, в който участва. Миналия месец тя е прекарала две седмици в лабораторията на Hvivo, участвайки в търсенето на нова ваксина срещу респираторно-синцитиален вирус. Въпросната компания е една от над 20-те фирми и организации, опитващи да развият ваксина срещу вируса, който досега е убил над 3500 души.

"Много съм натоварена в университета, така че нямам време да си намеря и работа. Ще използвам парите, за да си платя сметките, докато уча за изпитите през май", споделя Пиргова пред "Таймс"

Планът на Hvivo е да тества по-малко опасен вирус, който обаче е близък до COVID-19. За това е необходимо разрешение на регулаторната агенция, което още се очаква. Щом бъде получено, доброволците ще бъдат поставени под карантина в лабораторията в Queen Mary BioEnterprises Innovation Centre. Те ще бъдат заразени с два щама на коронавирус - 0C43 и 229E, които са от същото семейство, но причиняват само леки респираторни болести. Очаква се доброволците да кашлят и да получат симптоми на простуда.

През двете седмици те ще бъдат посещавани само от сестри и лекари със защитно облекло, които да събират секрети за тестване. Участниците няма да имат право да правят физически упражнения, дори храната им ще бъде строго контролирана.

Британски фармацевтични гиганти като Glaxo Smith Kline, която си партнира с китайската Clover Biopharmaceuticals, също търсят ваксина. Създаването на ваксина против коронавируса ще отнеме поне година, смята експертът по вирусология проф. Джон Оксфорд от лондонския университет Queen Merry. Работата в тази насока започна през януари, когато китайски изследователи разпространиха генетичните данни на вируса.

Коалицията за иновации за подготовка за епидемии (Cepi) смята да предостави до 2 млрд. долара, обяви изпълнителният ѝ директор Ричард Хатчет. Европейската комисия пък вече съобщи, че отпуска 37,5 млн. евро на 137 научни екипа в Европа, които работят по проекти, свързани с откриването на ваксина или лечение срещу COVID-19.