Премиерът Бойко Борисов, заедно с проф. Тодор Кантарджиев и ген. Венцислав Мутафчийски от Националния оперативен щаб за борба с новия коронавирус, провеждат извънредно заседание във връзка със заразата. Всяка от държавите споделя своя опит в борбата с коронавируса.

Провежда се видеоконферентна връзка със световни и европейски лидери във връзка с епидемията. "Трябва да намерим общо споделено решение - в събота подписах нов указ за засилване на вече приетите мерки за овладяване на вируса", каза премиерът на Италия Джузепе Конте. "Въведохме строги ограничения за избягване на междуличностен контакт, болниците са под натиск, за да осигурят на всички нуждаещи се граждани подкрепа", каза от своя страна италиански професор. По думите му крайната цел е да се намали въздействието на вируса по другите части на Италия - това е основното предизвикателство, пред което сме изправени. 

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц заяви, че за няколко седмици ще може да се измисли решение по темата. 

В Иран дистанцията трябва да е 2 м. между хората, може и ние така да го направим, каза премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

Румънският премиер Людовик Орбан заяви, че към момента в Румъния са необходими около 3 часа, за да се постави диагнозата. "Това време е твърде дълго и ако е възможно някоя държава да открие бързата диагностика - това ще бъде много полезно", каза още той. "Бяхме задължени да приемем много строги мерки - снощи решихме да спрем полетите към Италия, имаме 15 случая, 5 излекувани и трябваше да сложим под карантина над 13 000 души", добави Людовик Орбан. Хърватският премиер Андрей Пленкович сподели солидарност с Италия, предвид увеличаването на смъртните случаи всеки ден. 

"Започнахме разговори с премиерът на Словения, ще си сътрудничим и ще имаме партньорство с всички заинтересовани страни", каза още Пленкович. 

Премиерът Бойко Борисов благодари за инициатива. "Информацията се разпространява изключително бързо - всички хора следят броя на заболелите и починалите от коронавируса. Имаме 4 до този момент, предприели сме всички мерки с Националния кризисен щаб", каза още той. "Най-важната дума е солидарност, защото е важно да подсигурим тестовете за болниците в нашите държави. Светът трябва да се напрегне и да създаде ваксина или лекарство, тъй като финансовата криза чука на вратата", предупреди Борисов.

"Изключително сме притеснени от миграционната криза  - това са стотици хиляди хора, които не са под контрол, идват от тежко заразени райони, така че това е една изключително допълнителна утежняваща ситуация в региона", каза още Борисов, като допълни, че много държави са забранили износа на медицински облекла. "Всяка държава се спасява сама по себе си, но думата солидарност значеше нещо в Европа".             

Унгарският премиер Виктор Орбан по време на видеоконферентната връзка.

Борисов заяви, че България е затворила училищата и детските градини, а това е проблематично, защото родителите не могат да отидат на работа. "Ако градския транспорт бъде блокиран в столица - блокираме целия стопански живот", каза още той.       

Той поиска информация дали в другите държави са затворени учебните заведения и ако да - за колко време. 

"Ако всички инфекционзни заведение достигнат максималния си капацитет, докторите трябва да кажат по какъв начин в домашни условия да се лекуваме", каза премиерът.