Министерският съвет прие предложението на Национални оперативен щаб и всички спортни и културни мероприятия на закрито, не само в засегнатите от коронавируса региони, ще бъдат забранени. Решението е във връзка с откритите и потвърдени 4 случая на заразата в Габрово и Плевен.

Първоначално щабът искаше забраната да е само за засегнатите региони, но министърът на културата Боил Банов предложи ограничението да бъде на национално ниво. По предложение на щаба мачовете на открито ще се играят без публика.

„Ако така върви светът, съм убеден, че ще отложат и Олимпиадата“, каза Борисов.

Преди това министрите гласуваха забрана за износ на санитарни материали, а за да не търпят загуби фирмите, те ще могат да се позовават на форсмажорни обстоятелства.

„Забраняваме износа, МВР и ДАНС да използват своите сили за борба със спекулата. Да не изкупуват и след това да препродават. Държавата ще се ангажира с изкупуване на определени количества, които са задължителни за защита на населението. Всички държави го правят“, каза Борисов.

Той разпореди на министрите си да си ходят от министерствата. „Забранявам да си ходите от министерствата. Искам да сте ми на разположение 24 часа, както е щабът. Ананиев да подпише заповедите, заминаваш за Плевен и Габрово, лично проверяваш маски, облекла, ако трябват допълнително доктори инфекционисти да се дадат допълнително“, добави министър-председателят.