"Не се е случило нищо по-различно от това, което сме очаквали. Доказани са първите случаи на коронавирус в България. Това е нещо, което няма как да ни подмине."

Така д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на БЛС, коментира в сутрешния блок на БиТиВи двата случая на коронавирус у нас - на мъж в Плевен и на жена в Габрово.

Според нея с двата нови случая за коронавирус у нас здравната система щяла да се натовари още повече след двете грипни вълни. По думите на д-р Николова много хора обаче не спазват карантината, която им е наложена, като напомни, че те трябва да се замислят, че всъщност могат да застрашат живота на много хора.

"Основната разлика е не толкова рязкото покачване на температурата. При грипа има много бързо начало, за половин час температурата може да достигне 40 градуса. След това се появява кашлицата. При коронавируса, тъй като вирусът атакува директно рецептори в белия дроб, се започва със суха кашлица и едно постепенно покачване на температурата. Хремата не е толкова обичайна за този вид вирус", поясни д-р Гергана Николова.Като усложнение могат да възникнат нетипични пневмонии, които се развиват по специфичен начин. Там няма храчки за разлика от бактериалните пневмонии.

Лекарят препоръча на хората, които имат симптоми на респираторно заболяване, първо да се обадят по телефона на личния си лекар, а не да ходят в болницата, където има много хора с хронични заболявания, малки деца и бременни жени.

"Ако искаме по-бързо да се справим с епидемията, трябва да се спазват инструкциите, които се дават от епидемиолозите.

Трябва да има и високо ниво на лична хигиена. За доктор Николова е странно, че в магазините са се изкупили брашното, лещата и боба, но не са се изкупили препаратите за миене на ръце. "Мийте ръцете си по-често и проветрявайте повече", посъветва д-р Гергана Николова.

Всеки един човек носи огромна лична отговорност, указанията на здравните власти не са случайни, а липсата на дисциплина в такива случаи само вреди на нас и на обществото, присъедини се към мнението и психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова. Тя също разкритикува обществените нагласи, които се наблюдават сред българите - когато е обявена грипна ваканция, се правят най-големите купони, а епидемията е обявена именно, за да се ограничат контактите и разпространението на вирусите. Като пример тя даде празнуването на юбилей, рождени дни, сватби по време на епидемии. Д-р Гълъбова напомни, че препоръките са да не се организират масови събития по време на епидемия.

Психиатърът съветва хората да не се паникьосват от новината за обявените две положителни проби за коронавирус. 

"Не трябва да се паникьосваме, но е нормално да се страхуваме." Според Гълъбова е нямало как инфекцията да не стигне до нас, но паниката и несъобразяването със здравните власти не е добър начин за справяне с проблема. По думите ѝ в тази ситуация е много важна ролята на медиите - хората да не остават с впечатление, че се крие информация, но и да не бъдат свръхзалети с информация.

"Призовавам хората да внимават и какво пишат в социалните мрежи - има по-лабилни и по-тревожни по природа хора, които по-лесно си засилват страхове", призова д-р Гълъбова.

Според нея поставянето на полиция пред болницата в Плевен не е добра мярка, защото нагнетява напрежението.