През учебната 2019 - 2020 година и за четвърта поредна година над 100 активисти и доброволци от Фондация „Въздигане“ са се заели с благотворително раздаване на комикси на всичките български третокласници. Те посещават лично всяко едно училище в страната, за да се уверят, че всяко дете е получило в ръцете си по един комикс: „Кан Кубрат. Заветът на българите“. Фондацията достига до над 60 000 третокласника в почти 2000 училища в цялата страна - в големи градове и малки селца. От тази година съмишленик на проекта е Министерството на образованието и науката, което предоставя пълен списък с всички училища и третокласници и така улеснява цялостния процес за достигане до всички деца.

През тази година от Фондацията споделят, че са изпратили и много комикси до български училища по цял свят: Англия, Испания, САЩ, Мексико, Германия, Италия и други. 

Книжката-комикс „Кан Кубрат. Заветът на българите“, която подаряват, е за един от най-известните завети в българската ни история - заветът, който кан Кубрат е предал на своите синове, че само обединени са по-силни. Тя има за цел да покаже добрия пример и даде един от най-важните житейски уроци на подрастващите. Децата на тази възраст са все още с чисто съзнание и с лекота възприемат посланието на Кубрат за единство и отговорност към ближния. Третокласниците са избрани за тази инициатива, тъй като тепърва започват да изучават българска история в часовете.

Заедно можем всичко! Това е заветът, в който ние от фондация “Въздигане” вярваме. Това е и причината вече за четвърта поредна година да даряваме авторски комикси с заветът на кан Кубрат на всеки български третокласник. Правим всичко това, защото вярваме, че всеки българин има правото да е господар на съдбата си и да ръководи живота си спрямо собствените си виждания и искаме да научим на това и подрастващите. Но важна роля в тази наша визия заема обединението на хората, защото само тогава можем да постигнем всичко и само тогава всичко, което постигаме би имало смисъл. И за финал искам да кажа, че да си българин е титла, която трябва да бъде заслужена. Нека я заслужим заедно.“ – споделя Слави Дяковски, активист към Фондация „Въздигане“.

Тазгодишният конкурс, обявен с кампанията по раздаването е с име “Стани учител за пример!”. Идеята, която са вложили от Фондацията е да вдъхновят учители и ученици за създаване на нещо добро, за конкретни действия в подкрепа или помощ, за промяна към по-успешно и добро развитие на дадена идея (примери за това могат да са засаждане на дървета, помощ на нуждаещ се човек, набиране на средства за благотворителна кампания и други). Няма поставени рамки в тази надпревара, защото идеята е да има пълна свобода на въображението. За целта от всяко училище, участващо в конкурса, трябва да изпратят видео или снимков материал от инициативата и кратко описание на идеята. Крайният срок е до 31-ви май, а пълните условия за участие могат да бъдат открити на сайта ни www.vazdigane.bg. Жури на фондация "Въздигане" ще отличи най-добрата инициатива и ще даде специална награда на спечелилото училище. Тези, които са впечатлили с приложението на заветът на кан Кубрат получават исторически картини на именити родни художници и висококачествени статуетки на български владетели. Резултатите ще бъдат обявени в сайта на фондация „Въздигане“, както и във фейсбук страницата на https://vazdigane.bg/