В Москва започнаха преговорите между президента на Русия Владимир Путин и неговия турски колега Реджеп Тайип Ердоган, съобщава TACC.

На пресконференцията преди срещата руският лидер Путин заяви, че е необходимо двамата с Ердоган да проведат честен разговор лично във връзка с изострянето на ситуацията в сирийската провинция Идлиб и добави, че се надява този конфликт да не въздейства негативно на отношенията между Москва и Анкара.

Руският лидер заяви, че сирийската армия не e знаела за местонахождението на турските военни, които по-рано загинаха в резултат на правителствени бомбардировки. Путин също така благодари на Ердоган, че е намерил време посети Москва и да проведе тази среща.

Турският лидер пристигна в руската столица на фона на рязкото увеличение на напрежението в сирийската провинция Идлиб, където правителствените сили на Дамаск водят офанзива срещу въоръжената опозиция и групировки, подкрепяни от Анкара. По време на военните действия загинаха и множество турски военнослужещи.

По-рано говорителят на руския лидер Дмитрий Песков заяви, че Москва подкрепя териториалната цялост на Сирия и подкрепя Дамаск в борбата срещу тероризма, като същевременно поддържа ангажимента си към споразуменията от Сочи, постигнати през 2018 г. и придава "голямо значение на сътрудничеството си с турските си партньори".