Положителни резултати дават лекарства за ебола, СПИН и малария

Фармацевтичните компании по целия свят впрегнаха всички сили, за да създадат ваксина или да измислят успешно лечение на заразените с новия коронавирус.

Първите партиди от ваксината срещу КОВИД-19, създадена от американската биотехнологична фирма Moderna Therapeutics, вече са изпратени на Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания на САЩ, който ще подготви изследвания върху хора през април, съобщи Си Ен Ен. Експерименталният препарат бе завършен за рекордно кратко време - едва 42 дни.

Първите тестове ще бъдат направени в лаборатория на около 45 човека, за да се види дали се изгражда имунитет срещу заразата. Дори клиничното изпитване да е успешно, ще са необходими допълнителни тестове и регулаторни одобрения, преди ваксината да може да бъде широко използвана. Колкото и ускорен да бъде процесът по одобрение на ваксината, тя

няма да бъде налична за употреба поне година, че дори и 18 месеца,

казват американците от Moderna Therapeutics.

“Разпространението на коронавируса изисква мерки за опазване на здравето на населението. През следващите няколко месеца не можем да разчитаме на ваксина”, подчерта директорът на американския Национален институт по алергични и заразни болести Антъни Фаучи.

Учените от Националния здравен институт на САЩ паралелно тестват друго лекарство, разработено срещу ебола, върху пациент, заразен с КОВИД-19. Първият, който доброволно се включи в новаторското лечение, е пътник, върнат в САЩ от круизния кораб “Дайъмънд принсес”.

Препаратът Remdesivir

показа обнадеждаващи резултати сред животни, заразени с два свързани коронавируса, един отговорен за тежък остър респираторен синдром (ТОРС) и друг за причиняване на близкоизточен респираторен синдром (MERS).

Китайският посланик в Русия също се похвали тази седмица, че специалисти от Пекин разработили ваксина, която по предварителни данни е ефективна срещу коронавируса КОВИД-19. “В Китай вече е разработена ваксина, създаваща имунитет. Но става дума за предварителни данни, необходими са нови проверки и доработки”, уточни Чжан Ханхуей. Лекарите успешно използват също китайски лекарства, които не предизвикват усложнения, както и ефикасен препарат от съветско време, който се използва за борба с маларията, каза той.

През февруари Китай започна да произвежда лекарство, официално признато от властите за потенциално ефективно срещу коронавируса. Препаратът стана известен с търговските марки “Фавипиравир” или “Авиган”. Одобрен е и “Файвейлавей”.

Китайските учени ще могат да подготвят ваксина срещу коронавируса за

клинични тестове не по-рано от края на април,

уточни китайският зам.-министър на науката и техниката Сюй Нанпин.

Тайландски лекари обявиха, че постигат успех при лечението на тежки случаи с новия коронавирус, като прилагат коктейл от лекарства за грип и СПИН. Първоначалните резултати показват значително подобрение на пациентите 48 часа след прилагане на лечението.

В разработването на ефикасен медикамент се вляха и значителни суми. Шефът на гиганта в онлайн търговията “Алибаба” Джак Ма задели $ 2,1 млн. за разработката на лекарство. Фондацията на Бил Гейтс създаде фонд от около $ 100 млн., който е на разположение за борба с епидемията. Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска от Конгреса да отпусне $ 2,5 млрд. за борба със заразата.