Какъв да е пътят на пациента и комуникацията му с медицинските лица, при съмнения за коронавирус, обобщиха днес здравните власти. 

Основното, което съветват лекарите, е, хората, завърнали се от рискови страни - Италия и Китай към момента, и проявили симптоми като температура, кашлица, хрема, както и по-сериозни висока температура, сериозна отпадналост и болки в мускулите да:

1. Не излизат от вкъщи, а да звъннат на личния си лекар. Ако е късно, могат да позвънят на тел. 112.

2. Според ситуацията и симптомите, при тях ще бъде изпратен медицински екип, който ще извози пациента до инфекциозното отделение на областната болница, където се настанява за изследване, карантина и евентуално лечение. 

Специалистите подчертават важността на това, комуникацията с личния лекар да бъде само по телефон, тъй като е важно да се предпазят пациентите, които се намират в чакалнята на джипито, особено възрастните хора с хронични заболявания, които са едни от най-рисковите.

Освен това, ходенето дори само до аптеката поставя в риск много хора, с които болният ще има контакт, които, в случай на положителен резултат за коронавирус, не могат да бъдат открити и изолирани, а това увеличава риска от широко разпространение. 

 

За медицинските екипи, особено тези от спешните центрове, които ще извозват болните, ще бъде осигурена цялата необходима предпазна екипировка. Тя ще бъде осигурена от военния резерв. 

Още на границата пък, преминаващите през пунктовете попълват анкетна карта, в която обявяват своите имена, ЕГН и кой е личният им лекар. Идеята е тази информация да бъде налична, така че джипитата да са наясно кой техен пациент е преминал граничния пункт и е бил в някоя от рисковите държави. От РЗИ ще информират личните лекари за това.

Изричното изискване да се звъни по телефона на личния лекар или на 112 се отнася не само за пребивавалите в рискова държава, но и на техните контактни лица.

Тъй като в момента върлува и грип обаче, хората, които проявят такива симптоми, не са били в страна с много заболели от коронавирус или в контакт с такъв човек, могат да отидат до личния си лекар, ако преценят. И за тях обаче лекарите препоръват първо да звъннат по телефона. За да могат леакрите да се справят с работата си, обикновено медицинските сестри вдигат телефона. 

Как да предпазим себе си и околните от коронавирус, грип и други вирусни инфекции по въздушно-капков път?

Мийте си ръцете

- след кихане и кашляне

- когато се грижите за болен

- преди, по време на и след приготвяне на храна

- преди хранене

- след ползване на тоалетна

- след досег с животни или техни изпражнения

 

Намалете риска от заразяване като:

- Почиствате редовно ръцете си с дезинфектант на алкохолна основа или ги миете обилно със сапун и вода

- Почиствате бравите у дома с разтвор на спиртна основа -  особено по металните брави вирусите се задържат най-много

- Избягвайте контакт с хора, които кихат, кашлят или имат температура

- Ако кихате или кашляте в салфетка, я изхвърлете веднага

- Не пипайте очите, носа или устата си - това са основните входни места за всеки един вирус.