Шефът на "ТАД Груп" Иван Тодоров е освободен от ареста срещу парична гаранция от 100 хил. лв.

Специализираният наказателен съд е изменил мярката му на 12 февруари, а прокуратурата не е протестирала пред по-горна инстанция.

Иван Тодоров е обвинен като водач на организирана престъпна група, която според прокуратурата е извършила хакерска атака срещу Националната агенция за приходите (НАП), при която миналото лято изтекоха данните на около 5 млн. български и чуждестранни граждани.

Съдът отказа да уважи искането на защитата на Тодоров за промяна на мярката му в средата на януари, като магистратите тогава се позоваха на интелектуалните му способности и компютърни умения, които биха му позволили според тях да извърши друго престъпление.

Шефът на "ТАД Груп" прекара почти седем месеца в ареста, след като беше задържан на 30 юли 2019 г., когато се върна доброволно от Канада, за да сътрудничи на разследването.

Той, заедно с търговския директор на фирмата Георги Янков и служителят Кристиян Бойков са обвинени за проникването в системата на НАП през електронна услуга, източването на личните данни и публикуването им.

Все още не е приключило извършването на поръчаните експертизи по делото, като прокуратурата е поискала съдействие от Европол, съобщава вестник „Сега“.

Заради пробива НАП бе глобена с 5.1 млн. лв., което агенцията обжалва. За теча на лични данни обвиняеми са и управителят на фирмата Георги Янков и експертът по киберсигурност Кристиян Бойков, сочен за прекия извършител на хакерската атака. Янков и Бойков бяха освободени срещу съответно 20 хил. лева гаранция и "подписка".

През август воденото от тогава от Сотир Цацаров държавно обвинение публикува на два пъти компютърни файлове, снимки и скрийншотове от охранителни камери. С първата порция доказателства обаче прокуратурата допусна незаконен теч на лични данни и станаха известни ЕГН-тата на премиера Бойко Борисов, на Сотир Цацаров и на депутата от ДПС Делян Пеевски, както и данни на над 2 хиляди прокурори и следователи.