Световните пазари на акции продължават да се понижават в четвъртък, като в рамките на три седмици са изтрити над 3 трлн. долара от капитализацията на фондовите пазари. Успоредно с това доходностите по щатските облигации достигнаха рекордно ниски стойности заради разпространението на вируса извън Китай, което кара инвеститорите да се преориентират към инвестиции в т.нар. „убежища“, предава Reuters.

Броят на новите случаи на заразата в Китай, който е и епицентърът ѝ, за първи път беше надминат от новите случаи извън страната, което увеличава шанса от обявяване на пандемия.

Европейският индекс STOXX 600 отвори днес със загуба от 2.3%, докато италианският индекс на сините чипове - FTMIB, потъна с 2.7%. Дузина европейски компании предупредиха, че вирусът ще се отрази негативно върху печалбите им.

В САЩ Microsoft стана втората компания с капитализация над 1 трлн. долара след Apple, която алармира за възможен спад във финансовите ѝ резултати. Акциите на компанията на Бил Гейтс, листнати във Франкфурт, поевтиняха с 4% заради обявената негативна новина.

Индексът на токийската фондова борса Nikkei пък падна с 2% до 4-месечно дъно предвид опасенията от отлагане на Олимпийските игри.

Цената на златото се повиши с 0.5% до 1 649 долара за унция, а среброто поскъпна с 1% до 18.03 долара за унция. В понеделник стойността на „убежището“, каквото се явява златото в кризисни ситуации, достигна до почти седемгодишен връх при 1 688 долара за унция.

Междувременно лихвите по 10-годишните щатски облигации паднаха до исторически най-ниското си ниво от 1.3% и кривата на доходност продължи да изпраща предупреждения за рецесия. Пазарите прогнозират намаление на лихвените проценти от Фед. Доходността на германските 10-годишни облигации падна до -0.5140%.

Устойчивите валути като японската йена и швейцарския франк се повишиха в четвъртък, като японската валута поскъпна с 2% спрямо долара до 110 за брой. Това бе достатъчно да помогне на австралийския долар да излезе от 11-месечното дъно и да подкрепи еврото.

Цените на петрола продължиха спада си и в четвъртък достигнаха 2.5-годишно дъно, а за последните пет сесии изгубиха над 10% от стойността си.

Анализаторите понижиха прогнозите за китайския и световния икономически растежи, а страните от Азия, Европа и САЩ започват да се подготвят за по-рязък икономически спад.