Коронавирусът има потенциал да се превърне в пандемия, предупреди бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков в предаването "Денят ON AIR".

По думите му, основният проблем е, че щамът COVID-19 е изненадал научните среди знаем малко за него. "Нас ни плаши незнанието. Има нежелание в хората да се ваксинират", каза още той.

На територията на страната към момента няма регистрирани случаи на коронавирус. Властите у нас свикаха кризисен щаб и взимат превантивни мерки.

"Засега в България няма установени случаи с коронавирус, но ние трябва да имаме готовността. Беше направена демонстрация, която страхотно приличаше на спасяване от особено опасни инфекции", коментира доц. Спасков.

Според председателя на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, ние не знаем как да реагираме срещу коронавируса, защото светът, включително науката, знае много малко какво да прави.

"Ние, като държава, много малко правим за профилактиката и информирането на населението. Говорим си само за профилактиката колко е важна, но тук няма ясно разписана политика за истинска такава профилактика и за здравно образование. България е на последно място по ваксинационно покритие за грип, което се доближава до най-бедните африкански държави", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Хасърджиев посочи, че в Европа има държави, в които 90% от населението се ваксинира за грип всяка година, а у нас са под 3%.

"Работодателите не трябва да допускат никой, който има съмнение за грип. Тук не сме подготвени, не се мисли за тези неща, тук се мисли за това кой краде от болничните, а когато дойде истинската опасност - правим кризисни щабове. Трябва да има постоянно действащи структури, постоянно образование и подаване на информация към хората как да се пазим от тези неща", категоричен е д-р Хасърджиев.

Доц. Спас Спасков допълни, че трябва да се научим да спазваме лична хигиена и хигиена на общуване, а когато имаме здравен проблем - да се ограничим в контактите си, да не се събираме в големи групи.

"Човечеството е имало няколко световни трагедии. Най-скорошната беше с т.нар. "испански грип" 1935 г. Той заличава 1/3 от населението на Земята за месец. Пандемиите са циклични, те се повтарят. Коронавирусът също има потенциал да се превърне в пандемия", коментира д-р Станимир Хасърджиев.

Според него голям проблем е това, че заради страха си хората са склонни да премълчават, ако са имали контакт със заразен човек или са били на място, където има случаи на коронавирус.

"В момента са поръчани още 5 хил. теста, но има и един проблем - те са недостатъчно и не е възможно всички искания да бъдат покрити. Производителите не могат изведнъж да задоволят това масово искане на такъв продукт", категоричен е доц. Спасков.