Дали да глобяват мнимите болни, които вместо на легло вкъщи или в болницата са хванати да се пекат на плажа или да берат гъби. Освен това те ще трябва да върнат всички пари за изписания им болничен лист. Това ще обсъждат във вторник на тристранка.

Бизнесът и синдикатите ще решат дали да подкрепят държавата, която предлага 20 мерки срещу фалшивите болнични.

Синдикатите не са съгласни да има глоба, защото е допълнителна тежест за работника, освен че той се лишава от обезщетение.

Трудовите инспектори пък настояват да се премахне режим “Свободен” от болничния лист или поне да се прецизират възможностите за ползването му. Те дават и препоръка да се разпише точен ред за спазването на режимите, за да не могат да се обжалват пред съда.

До два месеца трябва да е готов и правилник с нови контролни отговорности за работа на регионалните съвети, които са съставени от местните здравни инспектори. Регионалният съвет ще има право да извършва планови и внезапни проверки за спазване на определения в болничния лист режим на лечение. Те ще се правят и по сигнали от граждани и шефове.

Една от спорните мерки е правото на шеф да проверява здравословното състояние на работника си при друга лекарска комисия. Според синдикатите хората могат да се излекуват, докато посетят доверен лекар на работодателя.

Предлага се лекарите да изписват и по-кратки болничи. Джипитата да дават 7 вместо 14 дни накуп по болест. Ако болният не оздравее, ще отива пак до личния лекар. За една година джипито ще има право да ни предписва едва до 20 дни с прекъсване. Мярката е формулирана в резултат на дискусиите. “Привеждане на стандартите за продължителност на болничните при изписване от болница или при амбулаторна оперативна намеса в съответствие с европейските. След рутинни и безкръвни операции у нас смело се дават по 15-30 дни болнични за случаи, при които в Европа се дават 3-7 дни”, пише в протокола от съвместно заседание на комисията към тристранката.

Мярката Гранична полиция да докладва веднага на НОИ, ако дадено лице напуска България, докато е в болнични, засега се подкрепя от всички социални партньори. Консенсус е постигнат и за електронен регистър на болничните в реално време, за да се контролират по-добре.