Бизнес нагласите в Германия не са разклатени драстично от избухването на коронавируса, като сред мениджърите витаят предположенията, че влиянието му ще бъде краткосрочно, пише Bloomberg. Индексът на увереността на немския икономически институт Ifo неочаквано се повиши през февруари и достигна 96.1 пункта при очакван спад до 95.3. Увеличение, макар и минимално, се отчита и на месечна база, като през януари показателят достигна 96 пункта. Индексът е базиран на месечно проучване сред около 9 000 немски компании.

Увеличението идва, докато мениджърите изчакват да видят дали официалните органи могат да се справят с разпространението на заразата преди тя да причини по-големи щети върху китайската и останалите икономики. Компаниите вече понижиха очакванията си за печалбите заради епидемията, която затвори заводи и намали търсенето.

Подиндексът за бизнес климата в промишлеността отбелязва подобрение за трети пореден месец, докато подиндексът в сферата на услугите е леко надолу – 17.3 срещу 18.8 през януари. В сектора на търговията и строителството също се отбелязва лек спад.

На фона на позитивната новина за германския бизнес еврото се повиши минимално и към 11.04 ч. българско време се търгуваше за 1.0844 долара.

„Германската икономика изглежда незасегната от развитието около коронавируса. Резултатите от проучването и други индикатори прогнозират икономически растеж от 0.2% през първото тримесечие на 2020 г. в Германия“, заявява президентът на Ifo Клеменс Фюст.

Заразата води до значителен риск за глобалната икономика и забавяне във възстановяването от производствената рецесия в Европа. Най-голямата европейска икономика – Германия – бе в стагнация през последните три месеца на 2019 г. 

От Capital Economics обаче не подкрепят мнението на Ifo за бъдещето на най-голямата европейска икономика. „Слабото увеличение в индекса за бизнес климата на Ifo през февруари може отчасти да е облекчение. Все пак индексът все още е под нивото от декември и нашата прогноза за нулев растеж през първото тримесечие на настоящата година се запазва“, пишат от Capital Economics, цитирани от Share Cast.

Данните за следващия месец обаче може драстично да се променят, след като вирусът се разпространи в Италия и блокира около 50 хил. души близо до Милано. Икономическото влияние на вируса бе основната тема на дискусията между световните финансови министри (Г-20) през изминалия уикенд в Рияд.

Във вторник се очакват официални данни за БВП на Германия през последната четвърт на 2019 г. заедно с детайли за потребителските разходи, износа и инвестициите.