"Целият екип на АПИ работи с една единствена възможност - да се осигури старт на толсистемата на 1 март. За нас план Б няма. Ние сме готови, националните доставчици осигуряват възможност за таксуване с бордови устройства, а от днес и с джипиеси“. Това заяви в ефира на БНТ Олег Асенов, член на УС на АПИ.

„Има напрежение от гледна точка на времето, което остава, на това как се възприемат предложените условия за договори. Както всяко ново нещо, има нужда да бъде обсъдено и дискутирано. Браншът казва, че няма достатъчно време, че няма бордови устройства. По информация от националните доставчици обаче, има сключени повече от 1200 договора за над 7000 бордови устройства“, обясни Олег Асенов от АПИ.

По думите му, определена част от браншовите организации имат претенции към това как им се доставят бордовите устройства.

„Трябва да оценим, че както превозвачите са стопански субекти, така и националните доставчици със сигурност имат икономическа логика да предлагат устройствата по този начин. При толкова интензивен диалог, се надявам да намерим решение“, добави Олег Асенов. 

Темата коментираха и представители на превозвачите, които ще бъдат пряко засегнати от въвеждането на тол системата. 

„Напрежението е защото на нас ни се предоставиха едни изключително неприятни условия, които монополизират пазара и не ни дават възможност да имаме право на избор по отношение на договорите. Всъщност, договорът, който АПИ е сключил, не се спазва и не се изпълнява. Тези доставчици на услуги реално се явяват монополист на пазара, тъй като, за да сключим договор, трябва да го направим само през тях и с техните условия. По отношение на джипиес устройствата се коментира още една допълнителна такса, която по никакъв начин не удовлетворява бранша. Маршрутната такса на практика е една дневна винетка и може да се ползва за инцидентни пътувания, за транзитен трафик, но не и за обществен транспорт и превоз на пътници, който изпълнява хиляди курсове на ден“, коментира Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

„Транспортните средства не са оборудвани с бордови устройства, тъй като голяма част от превозвачите изчакват да видят как ще се развият преговорите. Освен това, договорът, който се предлага, е за две години и ние питаме, какво се случва ако в рамките на една година, да речем, фирмата преустанови дейност? Не се предоставя възможност тези бордови устройства да бъдат закупени“, коментира Емил Николов от Съюза на международните превозвачи в България.

„Не говорим за наем на бордови устройства, а за месечен абонамент, което е абсолютно недопустимо. Договорите, които ще подпишем, в никакъв случай те няма да бъдат двугодишни, няма да плащаме неустойки и месечен абонамент нито към доставчиците на бордови устройства, нито на джипиеси, защото с тази цел държавата им заплаща 7% за поддръжка. Но няма как ние като потребители на услугата да заплащаме едни 15 млн. годишно“, заяви председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.