Въпреки препоръките на Световната здравна организация да бъде запазено спокойствие по отношение на заразата от коронавируса COVID-2019, броят на заразените и на смъртните случаи по света се увеличава, предава Канал 3.

Израел потвърди втори случай на инфекция. Става дума за втори върнат от круизния кораб Diamond Princess.

"Пациентът е в изолация и под наблюдение и не е заразен в Израел", се казва в съобщението. Първият случай беше обявен в петък.

По-рано в неделя израелските власти наредиха близо 200 ученици да останат под карантина по домовете си, тъй като са били в близост до южнокорейските туристи, пренасящи коронавируса.

Първият случай на новата коронавирусна инфекция беше регистриран в Бахрейн, съобщи Министерството на здравеопазването на кралството.

"Първият случай на новия вид коронавирус е открит при гражданин на Бахрейн, пристигнал от Иран. Болният и всички, които са били във връзка с него, бяха поставени под карантина в медицински център в Манама под наблюдението на екип от лекари", се казва в съобщение на министерството.

Те добавиха, че властите на Бахрейн предприемат превантивни мерки, за да предотвратят разпространението на вируса. По-рано в Обединените арабски емирства бяха регистрирани 9 случая на коронавирус.

Първият случай на зараза с новия вид коронавирус е регистриран и в Афганистан. Ръководителят на Министерството на здравеопазването на Афганистан заяви, че вчера в провинция Херат е потвърден случай на заразяване с COVID-2019.

Министърът на здравеопазването обяви извънредно положение в Херат.

На 19 февруари за заразен с коронавируса съобщи и Иран.

Броят на заразените там е приблизително около 60 души, заяви заместник-ръководителят на иранското Министерство на здравеопазването Ирадж Харирчи.

Той добави още, че са загинали 12 души. Първите три случая на коронавирусна инфекция регистрираха и в Кувейт.

По-рано Службата за гражданска авиация на Кувейт обяви спирането на морските и въздушните връзки с Иран, както и евакуацията на повече от 700 свои граждани във връзка с разпространението на коронавируса.

Заразените с коронавируса в Южна Корея достигнаха 833 души след 70 нови регистрирани болни.

Седем пациенти са починали, 22 са се възстановили, а под подозрение са още 11 631 души.

Досега в Италия новия коронавирус, наречен COVID-19, е заразил 165 души, предимно в провинции Ломбардия и Венето в Северна Италия. Днес бе съобщено за пореден смъртен случай, с което общият им брой става 4.

Според последните официални данни броят на заразените в континентален Китай вече е надхвърлил 77 000 души, 2 592 са загинали, а над 24 700 са излекувани. Според СЗО, извън континентален Китай са регистрирани 1 769 случая на инфекция в 28 страни, 17 с летален изход.

На 31 декември 2019 г. китайските власти информират Световната здравна организация за огнище на неизвестна пневмония в град Ухан в централната част на страната (провинция Хубей). Експертите са установили причинителя на заболяването - това е нов коронавирус. СЗО призна огнището като заплаха с международно значение и даде на болестта официалното име - COVID-2019.