Видеоклип на един баща в Сирия и малката му дъщеря се появи в социалните мрежи. Детето се смее от сърце, въпреки че отвън избухват бомби. Във видеото бащата обяснява защо, пишат от немското издание "Шпигел".

В началото на видеото Абдула Мохамед пита малката си дъщеря дали това, което чуват отвън, е самолет или бомба. Момичето отговаря, че е бомба и когато избухне, те ще се смеят.

След няколко секунди се чува звук от експлозия и момиченцето започва да се смее. 

Детето се казва Селуа. Тя е на 3 години и живее заедно с баща си в Сирия. Заради военните действия в Идлиб, нейното семейство напуска родното си място и се премества в град Сармада, който е близо до турската граница. 

Абдула измисля игра, с която да помогне на дъщеря си, за да не се страхува от бомбите. 

Ето и видеото:

"Идеята ми дойде по време на Рамадан. Тогава има много фойерверки. Една беше пусната и избухна близо до нашата къща. Звукът беше много силен. Дъщеря ми се уплаши и започна да плаче".

"Аз я взех и отидох на терасата. Казах ѝ, че това са деца, които играят и този шум не трябва да ни плаши. Вместо това ние трябва да се смеем. И днес е така - винаги, когато дойде изтребител и знам, че ще пусне бомби, че ще се чуе този шум, аз казвам: Сега започват фойерверките. И тя се смее", разказва бащата. 

Във видеото, което става много популярно в социалните мрежи, Абдула казва на дъщеря си: "Накара ли те това да се смееш? Момичето отговаря - да, това е забавно".

Бащата на Селуа се надява по този начин да излекува травмата, която военните действия са нанесли на дъщеря му. 

"Как си представям живота ли? Не знам... Надявам се, че нейният живот ще бъде много по-добър от нашия", добавя той за "Шпигел". 

Според данни на ООН от декември миналата година около 900 000 души са напуснали провинция Идлиб заради военните действия. Днес има 3,6 милиона сирийски бежанци, които са потърсили убежище в Турция.