Три варианта за изплащане на сумите за втора пенсия, натрупани по индивидуалните партиди на хората, родени след 1 януари 1960 г., ще предложи социалното министерство чрез изменения в Кодекса за социално осигуряване.

Представи ги днес министър Деница Сачева, а ще бъдат публикувани за обществено обсъждане до края на месец март. През това време ще продължи провеждането на серия от срещи с пенсионно-осигурителните фондове.

"В текстовете, които предстои да видите, това, което ще предложим различни пенсионни продукти, които да се изплащат от универсалните пенсионни фондове" - посочи министърът.

Първият вариант е изплащане на пожизнена пенсия за старост. Условие за изплащането ѝ е размерът по индивидуалната партида на човека да позволява месечната втора пенсия да не е под 15% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Вторият вариант е разсрочено плащане на средствата по индивидуалната партида. Той ще се избира, когато средствата са недостатъчни за пожизнена пенсия, но надвишават трикратния размер на минималната пенсията за стаж и възраст.

Последният трети вариант е еднократно изплащане на натрупаната сума. Това ще се прави, когато размерът на средствата е по-малко от утроената минимална пенсия за стаж и възраст.

Първи с т. нар. две пенсии - от НОИ и универсален пенсионен фонд - трябва да се пенсионират жените, родени през 1960 г. Те са около 20 хил. Те са първите, при които 5% от осигурителната им вноска задължително отива в избран от тях универсален пенсионен фонд и се натрупват по индивидуална партида.

Законът разрешава пет години преди навършването на възрастта за пенсиониране всеки да върне цялото си осигуряване в НОИ, ако например изчисли, че натрупаното по индивидуалната партида е малко, в резултат на което двете пенсии ще са по-малко, отколкото ако получава пенсия само от солидарния стълб на пенсионното осигуряване - НОИ. Това са направили малко над 1800 от първата група от 20 хил. жени, родени през 1960 г.

Първите мъже, които ще се пенсионират по новия ред, ще се пенсионират през 2024 г.

Изплащането далеч не е единственият "горещ картоф" по отношение на вторите пенсии и хората, които вече са пропуснали петгодишния период, за да се върнат в НОИ, но социалното министерство съвсем не може да реши самò останалите въпроси.

"Темите, свързани с пенсиите, не са единствено и само в обхвата на ангажиментите на Министерството на труда и социалната политика. За да може да бъде направено предложение, се иска много по-голям консенсус както от страна на Националния съвет за тристранно сътрудничество, така и от страна на Министерството на финансите, Националния осигурителен институт, Комисията за финансов надзор, така че на този етап това, което коментираме, е конкретно за промените в Кодекса за социално осигуряване, за фазите на изплащане. Всички останали предложения, включително за коефициента на редукция (на пенсията от НОИ заради втората - бел. ред.), за възможностите за прехвърляне, са теми, които се обсъждат и не е постигнат консенсус", подчерта министър Сачева.

На въпрос би ли подкрепила предложението на пенсионните фондове да отпадне 5-годишното ограничение и хората да могат да правят избор между две пенсии и само една - в НОИ, непосредствено преди пенсионирането си, Сачева отговори с категоричното "Не":

"Не, защото това означава да има постоянна национализация на евентуалните загуби. Това не би било справедливо спрямо другите, които се осигуряват в само НОИ. Представете си 37 години, в които тези средства са управлявани от един фонд, реализирани са различни приходи, загуби, печалби и в крайна сметка уравнивиловката, рискът, солидарността остава за всички останали, които в този период са избрали да се осигуряват само в НОИ.

Това не би било справедливо спрямо другите, но дали ще се направи изключение за тези, които са в рамките на този петгодишен период и са го пропуснали по различни причини, не са били информирани - все пак те са представители на първата вълна - тук дискусиите продължават, няма крайно решение."