САЩ и талибаните договориха в Доха споразумение за намаляване на насилието в Афганстан, което ще бъде подписано на 29 февруари, обяви американският държавен секретар Майк Помпео, цитиран от информационните агенции. Афганистанските, международните сили и талибаните започват да спазват договорка за намаляване на насилието още от тази вечер, съобщи афганистански представител. Талибаните също потвърдиха. "Договориме се бъде подписано финализирано споразумение в присъствието на международни наблюдатели", обяви заяви говорителят на талибаните Забихула Муджахид. Той каза също, че са в ход преговори и за размяна на затворници. 

Американският държавен секретар Майк Помпео обясни също, че САЩ и талибаните водят преговори, които трябва да улеснят постигането на политическо уреждане на конфликта в Афганистан и за намаляване на американското присъствие в региона. САЩ имат сили там от 2001 г. "Споразумението ще бъде подписано след успешната реализация на постигнато разбирателство с талибаните за значително намаляване на насилието в цял Афганистан", добави той.

"На базата на този план ще започне намаляването на насилието между талибаните, международните и афганистанските сили за сигурност за една седмица. Надяваме се намаляването на насилието да продължи по-дълго и да открие пътя за примирие, и за вътрешно-афганистански преговори", каза афганистанският високопоставен представител Джавид Файсал, участвал в преговорите в Доха. Талибаните досега отказват да преговарят пряко с властта в Кабул.

Представител на талибаните в Доха поясни, че едноседмичният период на намалено насилие не може да бъде наречен "прекратяване на огъня". "Всяка страна има правото на самозащита, но в следващите дни няма да има нападения срещу позициите на едната или другата страна. Целта е да бъде създадена подходяща обстановка на сигурност в Афганистан и този режим да бъде продължен, ако нещата тръгнат добре, и след подписването на мирното споразумение със САЩ", обясни той.

Русия приветства предстоящото подписване на споразумение между САЩ и талибаните и го определи като важно събитие за мира в Афганистан.