Въвеждането на тол системата в търговска експлоатация от 1 март 2020 г. и разправиите между общините и Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) за това кои пътища трябва да бъдат изключени от нея и да преминат за стопанисване към местните управи, ще създаде още един сериозен проблем на водачите. Той ще се появи като следствие от поредното изместване на табелите „Начало на населено място“ (Д11).

Подчертаваме „поредното“, тъй като още с въвеждането на винетките преди 17 години доста населени места изместиха табелите си далече от първите си сгради, за да не плащат жителите им винетни такси. Примери за това – колкото щете. Например Луковит, където табелата за началото му за идващите от София беше изнесена преди години на няколкостотин метра извън началото на града. Табелата за Искрец откъм Бучин проход пък беше преместена на няколко километра преди първите му къщи. 

Сега, както личи от множество коментари на представители както на държавната администрация, така и на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), се готви ново преместване на табелите, за да не плащат хората за използвани от тях пътища, свързани с всекидневните им нужди. Лично министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова публично обясни, че, логично, „между табелите за начало и край на населеното място не се дължи такса” и добави, че поради това има населени места, които са решили да си преместят табелите, за да не плащат жителите им тол такси. От НСОРБ пък публично обявиха, че освен петте общини, подали заявления още преди една година, се очертават още много други, които в момента обсъждат и решават кои точно пътища е необходимо да бъдат изключени от тол системата.

Проблемът, който ще се появи във връзка с изместването на табелите „Начало на населено място“, е свързан със спазването на Закона за движението по пътищата. Всички водачи знаят, че табелата Д11 освен „Начало на населено място” автоматично означава и задължително намаляване на скоростта на движение на 50 или на 40 км/час в зависимост от вида на пътното превозно средство. Знаят и че на 5-10 метра зад такива табели нерядко има патрулни коли на пътната полиция, оборудвани с камери за засичане на скоростта. Знаят, разбира се, и драстичния вече размер на глобите за превишена скорост. Естествено, сред най-честите нарушители след преместването на табелите ще се окажат водачите от тези населени места, които са свикнали да намаляват скоростта на по-късен етап.

След като министър Петя Аврамова успокои водачите, че докато се уточнят нещата те няма да бъдат глобявани при шофиране по крайградските шосета, може би е редно и министърът на вътрешните работи Младен Маринов да излезе публично и да обяви, че няма да бъдат глобявани и шофьорите за превишена скорост след изнасянето на табелите по-далеч от сегашното им местоположение?! Така картинката на тотално смесване и незачитане на властите у нас ще стане съвсем пълна – парламентът си приема законите, а премиерът и министрите тичат от телевизия в телевизия да обясняват, че тези закони няма да се спазват!

Разбира се, има още купища проблеми, произтичащи от въвеждането тол системата, за които никой все още не се е сетил да помисли. Както и вече 17 години от въвеждането на винетната система никой все още не е помислил.

Да вземем например чудото, че табелите за край на Горна Оряховица и начало на Лясковец  са на около 40 метра една от друга, но по закон за преминаването от единия град в другия трябва да се плати електронна винетка или тол такса. Същото е положението и между селата Искрец и Свидня, Софийско. Разстоянието между табелите на градовете Павликени и Бяла черква във Великотърновска област няма и километър. Твърде малко е и разстоянието между историческите ни градове Карлово и Сопот, както и между други населени места.

Така че, ако кабинетът „Борисов 3“ тръгне да решава проблемите на жителите на София и нейните квартали, трябва да реши и тези на всички останали населени места. А, както вече стана ясно, те не са едно и две, а десетки и дори стотици.