BMW иска да сложи на върха на моделната гама на Серия 7 изцяло електрическа модификация. Това трябва да стане през 2022 г., като след това ще бъде направена електрическа версия и на Серия 5. Двата бизнес седана ще продължат да се предлагат с дизелово, бензиново и хибридно задвижване.

За развитието на тези два електрически модела съобщава германското издание Handelsblatt. Плановете явно играят основна роля в стратегията на новия шеф на BMW Оливер Зипсе, която пое роля от Харалд Крюгер миналото лято.

Бъдещето на баварската компания лежи в способността да вгражда всякакъв вид задвижване в бъдещите си модели. Статията в Handelsblatt набляга на факта, че само най-мощната „седмица” ще бъде лансирана като електрически модел, който да се противопостави на Tesla Model S и Mercedes-Benz EQS.

Миналият юни BMW показа тестовия автомобил Power BEV, част от “#NEXTgen”,. Автомобилът имаше три електромотора с системна мощност 530 kW. С нейна помощ той ускорява до 100 км/ч за под 3 секунди. Тестовият Power BEV се базираше на настоящото поколение Серия 5.

И докато очакваме електрическите Серия 7 и Серия 5, BMW представи четири плъг-ин хибридни модела в гамата на Серия 3. Plug-in хибридни модели на Серия 3 ще предлагат чист електрически пробег между 55 и 68 км.

С това BMW продължава своята моделна офанзива при автомобилите с електрифицирано задвижване и през 2020 г. Целта на BMW Group е до края на 2021 г. по пътищата да се движат над 1 млн. автомобила с електрифицирано задвижване. През 2021 г. 25% от автомобилите на BMW Group, продадени в Европа, ще бъдат електрифицирани, през 2025 г. една трета и 50 % през 2030 г. Плановете са до 2023 г. гамата на BMW Group да включва 25 електрифицирани модела. Като най-очаквани са електрическите iX3 (тази година), а i4 и iNext трябва да дойдат през 2021 г.