България не се отказва от кандидатурата си за влизане в т. нар. чакалня на еврозоната и приемането на еврото, но иска национален консенсус по темата, увери от Брюксел премиерът Бойко Борисов.

“Искам национален консенсус и всички хора да разберат, че това е за доброто на държавата”, каза министър-председателят. И обясни, че сме подписали договор с ЕС, където сме приели като ангажимент да приемем еврото. “Такова решение не е правилно да се вземе от един човек, един министър и от една партия, ако щете, защото ще е за десетилетия. Затова просто малко забавяме темпото”, каза още Борисов.

Влизането на България в чакалнята на еврозоната може да се отложи с няколко месеца, коментира по-рано през деня зам.-шефът на ЕК Валдис Домбровскис. “Засега не съм имал възможност да обсъдя въпроса с премиера Бойко Борисов. Владислав Горанов ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане в ERM-II, може би не с първоначално поставената цел - края на април, а няколко месеца по-късно”, коментира Домбровскис пред БНР.

По повод телефонния разговор между руския президент Владимир Путин и Румен Радев Бойко Борисов каза: “С удоволствие бих научил за кои енергийни проекти между България и Русия са говорили, защото това ми е важно и сигурно трябва нашите министри да ги изпълняват”.