Личните лекари ще могат дистанционно да контролират фискалните устройства, а промените в Наредба Н-18 няма да затрудняват тяхната работа. Това увери по време на изслушване пред депутати изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова. Дебатът със здравното съсловие по промените на наредбата се водят от две седмици. От бранша вече заявиха, че подобно на търговските обекти софтуерът може да затрудни работата на съсловието.

„Със специалистите от сектора на медицински услуги е обсъдено, че пациентите няма да страдат заради загубата на връзка на апарата със сървърите на НАП. Ще се въведе и т.нар. „авариен режим”, в който загубата на свързаност не прави касовите апарати неработоспособни”, обясни Димитрова.

Освен това, се въвежда дистанционна поддръжка на фискалните устройства и механизъм за уведомяване на касовите апарати при технически затруднения в мрежите на мобилните оператори или хардуер.   

„Искаме нормативните изисквания на Наредба №18 да са резултат от консенсус, а не от противопоставяне. Предстои в следващите седмици обсъждане в други работни групи, в които ще се коментират допълнителни браншови специфики. Но резултатите от диалога последната седмица са обнадеждаващи, тъй като се намират общи решения и технически и нормативни”, каза още изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.

По думите й, освен паричните потоци, НАП наблюдава и движението на стоките.

„Наредба №18 не е само наредба за касовите апарати и правилата за издаване на касови бележки. Преди повече от година беше направена първата крачка към по-качествен контрол от страна на НАП, като беше въведено автоматично изплащане на данни за всяка продажба. Паралелно с това беше въведен баркод, който позволява на всеки гражданин да провери дали фискалният бон е истински”, добави Димитрова. И подчерта, че следващата стъпка е да бъдат регулирани процесите на продажби.

Според нея новият начин на отчитане позволява далеч по-надежден анализ на риска и определяне на рискови лица, които да бъдат обект на контрол.

„Това ще намали дела на неоправданите проверки и ревизии спрямо добросъвестни търговци. Независимо от дебата по темата, хиляди търговци вече работят съобразно изискванията на наредбата, включително търговци на едро и дребно, ресторантньори. В регистъра на НАП са вписани 1000 софтуера за продажби и над 16 000 електронни магазина“, каза още Галя Димитрова.