Български гражданин е сред загиналите при стрелбата в германския град Ханау.

Информацията за това е официално потвърдена от "Кризисния център" на германското външно министерство пред българското посолство в Берлин.

По разпореждане на министър Захариева генералният консул на България във Франкфурт на Майн Антоанета Байчева е установила контакт с близките на сънародника ни, като е предложила помощ от страна на Министерството на външните работи и оказва пълно съдействие по случая.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изразява съболезнования на семейството и на близките на загиналия българин.

Припомняме, девет души бяха убити при стрелба в два наргиле бара. Други четирима са тежко ранени. Отделно нападателят и майка му са открити мъртви с огнестрелни рани в апартамента си.

Нападателят е 43-годишният германски гражданин Тобиас Ратиен. Според властите нападението е извършено от крайнодесни и расистки подбуди. Те са изразени в манифест - писмо, което е оставил. Отделно на това и във видео Ратиен обяснява мотивите си.

Държавният глава Румен Радев изрази съболезнования на германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер по повод нападенията в германския град Ханау, довели до множество жертви и ранени."Република България остро осъжда тези актове на насилие. Подобни прояви, насочени срещу мирни граждани, не могат да бъдат оправдани по никакъв начин и показват, че расизмът и ксенофобията винаги водят след себе си омраза и нетърпимост", посочва президентът Румен Радев. По думите му никакви политически, етнически и религиозни каузи не могат да бъдат отстоявани с насилие.

"Потвърждаваме своята решимост да допринасяме към усилията на международната общност за борба срещу радикализма, ксенофобията и расизма във всичките им форми и проявления", подчертава държавният глава. Президентът отбелязва още, че атаките в Ханау са пореден тежък удар срещу свободата и неприкосновеността на човешкия живот и ни обединяват в борбата с тероризма.

Съболезнователни телеграми към Германия изпратиха и премиерът Бойко Борисов, председателят на НС Цвета Караянчева, външният министър Екатерина Захариева.