Били са на крачка от спасението, но са нямали късмет, каза кметът на Калофер

Замръзналите тела на 42-годишния Атанас Пенчев и сина му Адриан, на 17 г., са открити около 11 часа днес над водохващането на местността Паниците над Калофер. Това съобщи кметът на градчето Румен Стоянов.

Човекът, който ги е намерил, е Тодор Мечкарев - стар балканджия, работил дълги години на връх "Ботев". "Познава много добре планината и беше твърдо решен да съдейства в издирването".

Вчера Мечкарев е говорил със спасителите и ги уведомил, че на 19-и възнамерява сам да ги издирва. Точно на мястото, където ги е открил, му направило впечатление, че нещо свети преди доста време.

Мечкарев първо открил трупа на единия до голям бук. На едната страна бил захвърлен багажът.

"Открил ги е на 400 метра от техния автомобил, който те оставили в Паниците преди да поемат на 5 февруари към връх "Ботев". Били са крачка от спасението си, но не са имали късмет", каза кметът на Калофер.

По думите му все още на място има полиция, която извършва огледи. Предстои съдебните лекари да направят аутопсия на бащата и сина, за да установят точно часа на смъртта.

В продължение на 4 дни от 6 до 9 февруари ги издирваха отряди на планински спасители от страната. Включиха се кучета и дронове на военните, но така и не можаха да ги намерят.