Домакинствата с дневно потребление над 30 киловатчаса няма да получават необходимата им електроенергия от регулирания пазар, а ще купуват на свободни цени от борсата. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, които председателят на ресорната комисия Валентин Николов ще вкара за разглеждане в Народното събрание, съобщава „24 часа“. Новината идва само няколко дни, след като държавата се ангажира със законодателни промени след срещата с работодателите в четвъртък, 13 февруари.

Според изданието идеята е срещнала одобрението на работодателите и електроразпределителните дружества, а самият министър Теменужка Петкова също е била запозната с тях.

Според вносителя на промените те ще засегнат 2000-3000 хиляди „къщи с басейни и сауни“ в България, чието общо потребление било около 2 млн. мегаватчаса на година. Това количество ще може да бъде извадено на свободния пазар, където цените са по-високи, а производители като АЕЦ „Козлодуй“ и „ТЕЦ Марица Изток 2“ да започнат да получават повече приходи.

Интересното е, че предложението на Валентин Николов е поправката да влезе със задна дата – от 1 януари 2020 г., вместо с новия регулаторен период, който започна на 1 юли. „Текстовете за промяна в закона ще бъдат представени след десетина дни“, е казал Николов пред вестника.