Неволите на еврото продължават и в понеделник то все още е близо до 3-годишното дъно. Причините са свързани с опасенията за отслабване на икономическия растеж в Европа и притесненията на политиците от нова заплаха за глобалната икономика от бързо разпространяващия се коронавирус в Китай, предава Reuters. 

Единната валута достигна 33-месечно дъно от 1.0817 долара в петък и се повиши леко до 1.08385 долара за едно евро в рамките на следобедната търговия на азиатските борси в понеделник. 

Еврото обаче остава с 2.3% надолу спрямо стойността му от началото на месеца – най-лошото представяне сред валутите на G10.

„Коронавирусът все повече изглежда като дългосрочен проблем и по този начин, поне за валутните пазари, той ще играе втора цигулка“, казва Киосуке Сузуки, управител на валутите в Societe Generale.

„В контраст, настроението към еврото става все по-ясно, а слабите икономически фундаменти допринасят за натискането му надолу“, добавя още той. 

Германската икономика остана в застой през четвъртото тримесечие поради по-слабото частно потребление и държавните разходи, според данни от петък. Това поднови опасенията от рецесия в момент, когато консерваторите на канцлера Ангела Меркел са заети с търсенето на нов лидер.

Най-голямата европейска икономика отбеляза нулев растеж спрямо предходното тримесечие, докато отделни данни показват, че брутният вътрешен продукт в еврозоната расте с 0.1% спрямо четвъртото тримесечие на 2018 г. Това е в съответствие с прогнозите за най-слабия ръст от 2014 г. насам.

В контекста на коментираната възможност за намаляване на лихвените проценти от Европейската централна банка в еврозоната, Хидеки Кишида, старши икономист в Nomura Securities, казва, че валутният пазар отива твърде далеч, говорейки за опциите за облекчения. 

„Но хората на форекс пазара вероятно мислят, че ако данните за периода преди коронавируса са били толкова слаби, то вероятно ще се влошат, и ако Китай хване настинка, и Германия ще хване“, коментира той.