Решили сте да продадете имота си, но не искате сделката да се случи чрез брокер? Трябва да знаете, че има няколко стъпки, които трябва да следвате, за да постигнете успешна имотна сделка без помощта на професионалист, пише FOX.

Ето и съветите на компанията посредник за недвижими имоти Redfin:

Изберете атрактивна цена

Проучете какви са цените на продаваните имоти във вашия район - сравненията трябва да включват всичко - от размера до местоположението. Най-добре е да разгледате оферти на домове, които са продадени съвсем скоро. В случай че имате съмнение за цената, експертите от Redfin, посредник при сделките с недвижими имоти, съветват да започнете от по-ниската цена. За да определите най-добрата цена, на която може да продадете имота си, е добра идея да получите оценка на вашия дом. Трябва да знаете обаче, че това ще ви струва няколкостотин долара, казват още експерти.

Качете обявата си в интернет

Проучете и намерете колкото може повече сайтове, в които да публикувате обявата на дома си. Трябва да имате предвид обаче, че някои сайтове имат такси за поддръжка на вашата обява.

Подгответе дома си за продан

Подготовката на вашия дом за продажба включва дълбоко почистване, подмяна на всичко счупено и грижа за двора, ако има такъв. Важно е осветлението в дома ви да е достатъчно силно, за да направите атрактивни снимки, които да публикувате в обявата. Ако не се чувствате достатъчно уверени в себе си, може да наемете професионалист, който да направи снимки на дома ви. Освен това трябва да сте в готовност, ако евентуален купувач иска да дойде на оглед, че това може да се случи и в работно време. Ако е невъзможно за вас, трябва добре да го опишете в обявата.

„Ремонтирайте цената“, ако е необходимо

Ако не получавате никакви обаждания за вашия дом, е добра идея да свалите цената. Защото колкото по-дълго седи една оферта активна, толкова повече се обезценява стойността, на която може да продадете имота.