Националната агенция за приходите (НАП) се съгласи да удължи времето, в което касовите апарати в търговските обекти могат да работят дори при наличие на технически проблем, ограничаващ връзката със сървърите на Агенцията. В момента фискалните устройства имат право да работят "автономно", а сега приходната агенция ще удължи този срок до 72 часа.

Промените са били договорени между представители на Сдружението за модерна търговия, в което  членуват големите търговски вериги Билла, Дайхман, ДМ, Доверие Брико (Мосю Бриколаж), Кауфланд, Лидл, Максима (Т-Маркет), Промаркет, Хиполенд и приходната агенция, съобщиха от НАП.

Повод за подобна среща и това решение е проблемът, за който сподели представител на "Кауфланд" по време на срещата с финансовия министър миналата седмица. Припомняме, че Владислав Горанов свика извънредна среща, на която да се обсъдят проблемите около Наредба Н-18. По време на нея представителят на търговската верига сподели, че е имало проблем с паднал сървър на НАП и това е затруднило работата на магазините. "От своя страна и времето за отстраняване на техническия проблем е малко", каза той тогава.

На срещата днес е договорено още да бъде дадена възможност за работа в т.нар. авариен режим при природни бедствия и извънредни ситуации. Тоест, касовите апарати да могат да продължат да работят, въпреки че фирмата е загубила връзка с НАП. По този начин, със заповед дистанционно на фискалните устройства може да бъде позволено да продължат работа. Предстои да бъдат изготвени предложения за промени в Наредба Н-18, които да намалят рисковете пред всички търговци, използващи фискални системи в ситуация на технически трудности, се посочва в съобщението на НАП.

Търговците днес са поставили и въпроса с денонощната поддръжка на свързаността на фискалните системи с НАП, бъдещите стъпки за фискализацията. От сдружението са подчертали, че членовете му са направили значителни инвестиции и са вложили усилия, за да приведат дейността си в съответствие с Наредба Н-18. По време на дискусията стана ясно още, че с последните изменения на Наредбата вече е създадена възможност за дистанционна поддръжка на фискалните устройства за фирмите, които ги обслужват. Това е възможно чрез т.нар. втори канал за предаване и получаване на данни. Чрез него ще може от разстояние да се актуализира софтуерът и да се отстраняват повреди в касовите апарати в много по-кратки срокове. 

От приходната агенция съобщиха още, че вече е осигурен денонощен мониторинг на системите за обмен на данни с фискалните устройства не само от НАП, но и от външен доставчик. На срещата е коментирано и създаването на работни групи с участието на бизнеса, разработчиците на софтуер и експерти на НАП, в които да бъдат обсъдени всички специфики на Наредба Н-18 и откритите въпроси по прилагането й.

 „Надяваме се, че взетите решения ще влязат в сила максимално бързо за всички ритейлъри в страната. Така ще се елиминира риска от спиране на работа на компаниите, които вече направиха огромни инвестиции, за да адаптират системите си към изискванията на наредбата и работят според нейните изисквания“, заявиха от сдружението.

Членовете на Сдружението за модерна търговия като цяло подкрепят промяната на Наредба Н-18, с цел изсветляване на икономиката на страната. „Надяваме, че в резултат на по-добра комуникация между бизнеса и администрацията, наредбата ще заработи ефективно“, добавят още от организацията.

Зам.- изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров припомни, че преди близо две години НАП е поела ангажимента всички промени в Наредба Н-18 да бъдат алтернативни, а не императивни, като всички следващи изменения ще бъдат плод на разговори, дискусии и изработване на правила, заедно с бизнеса, в условията на открит диалог и консенсус. Всяка иновация, която не компрометира фиска, може да бъде обмислена и това ще бъде направено, подчерта той.