Сирийските правителствени сили превзеха днес по-голямата част от северозападната провинция Алепо, предаде Ройтерс.

Това стана ден преди нов кръг от преговори между Турция и Русия за ескалацията на насилието в района.

Настъплението на сирийските сили в северозападния регион на страната подложи на изпитание крехкото сътрудничество между Анкара и Москва, които подкрепят враждуващи страни в конфликта.

Турция, която подкрепя бунтовниците срещу сирийския президент Башар Асад, е гневна, защото при сирийски атаки в Идлиб бяха убити 13 турски военни за две седмици. Тя призова Русия, поддръжник на сирийското правителство, да спре атаките и предупреди, че в противен случай ще използва военна сила, за да отблъсне сирийските войски, ако не се оттеглят до края на месеца.

Руски военни самолети нанесоха масирани удари по населени места в провинция Алепо, които по-късно бяха превзети от сирийските сили, подпомогнати от подкрепяни от Иран милиции, съобщиха активисти.

Източници от силите на бунтовниците казаха, че бойците им са се изтеглили от района, включително от градовете Анадан и Харитан.

"За един ден те превзеха зона, в която за осем години не можаха да превземат и едно село", каза Рами Абделрахман, директор на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

"Настъплението на режима в тази зона е много бързо", каза той.
По думите му сирийските сили са превзели 13 града и села.

Настъплението бе извършено, след като силите на Асад прогониха бунтовниците от ключовата магистрала М5, свързваща Алепо с Дамаск и така отвориха отново най-бързата връзка между двата най-големи града на Сирия за пръв път от години. Това бе огромен стратегически успех за Асад, отбеляза Ройтерс.