На 18 февруари 2020 г. от 11 ч. бъдещите първокласници от детска градина „Слънце“ ще представят иновативен открит урок по родолюбие, посветен на 147 години от гибелта на Васил Левски и 142 години от Освобождението на Русе. Инициативата се провежда от 17 години насам и се осъществява с подкрепата на Народно читалище „Христо Ботев - 1908“, Клуб „Традиция“ и Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. За  пореден път урокът ще е съчетан и със средствата на дигиталното представяне на образа на Апостола на свободата.

Благодарение на членовете на клуб „Традиция“ децата ще се докоснат до револвер подобен на този, който е носил Васил Левски, до тефтерчето му, а също така ще видят униформи и друго въоръжение от времето на Национално-освободителното движение и Руско-турската освободителна война.

Урокът ще бъде съпътстван от следните инициативи: тематични изложби, посветени на живота и делото на Васил Левски; постерна експозиция „Памет, без която не можем“ (подготвена от настоятелството на Народно читалище „Христо Ботев - 1908“); Комиксите за деца „Апостолът в премеждие“ и „Неуловимият“; Книжки от патриотична поредица за деца „Аз съм българче“; Спортна състезания „Лъвски скок“  и др.