Брутният вътрешен продукт на България през последното тримесечие на 2019 г. е нараснал реално с 3.5% на годишна база. Това показват експресните оценки на Националния статистически институт (НСИ), които са най-ранната картина за икономиката, и които ще бъдат ревизирани след три седмици. Постигнатият процент представлява на практика забавяне спрямо третото тримесечие, когато експресните данни отчетоха 3.7% ръст, а първата ревизия го потвърди.

Както и през предишните тримесечни периоди на 2019 г., и сега икономиката се движи основно от крайното потребление. В сега представените данни липсват детайли за отделните компоненти на този показател – дали разходите на домакинствата или на правителството са нараснали повече. Такива ще има с предварителните данни. За периода юли-септември ръстът при домакинствата беше близо 6%, а при правителствените харчове – 5%.

Бруто образуването на основен капитал (общите инвестиции) отчита спад от 1.2% през четвъртото тримесечие на 2019 г. Износът на стоки и услуги намалява с 1.5%, а вносът на стоки и услуги - с 2.7%.

Ако експресните данни бъдат потвърдени и при ревизията, това ще е първото тримесечие досега с толкова много минуси. По-рано днес излязоха данните на Германия, която е най-големият търговски партньори на България – и от гледна точка на износа, и от гледна точка на веригите на доставки и обвързаността. Те показаха, че най-голямата икономика в Европа официално е в стагнация, а трябва да се има предвид, че икономическия ефект от коронавируса ще се отразява тепърва на европейския и световен растеж. Италия вече заяви, че вероятно ще изпадне в рецесия заради епидемията.

Вчера Европейската комисия представи зимната си икономическа прогноза за България, която е по-лоша от есенната. Брюксел вече очаква растежът на страната ни да бъде под 3% за 2020 г.