След като в последните няколко години Турция и Русия стоплиха постепенно отношенията си, давайки сигнали за силно бъдещо партньорство в региона, тази топлота започна да избледнява през последния месец. През този период подкрепяното от Москва сирийско правителство започна офанзивата си срещу турските и бунтовнически сили в провинция Идлиб.

От декември силите на сирийския президент Башар Асад провеждат офанзива, чиято цел е да им върне обратно контрола над Идлиб. Макар през януари между Русия и Турция да беше договорено примирие, то не успя да издържи дълго.

Ожесточените боеве в последния район на Северна Сирия, който остава извън контрола на Башар Асад, предизвикаха най-масовото разселване на цивилни лица във войната досега - стотици хиляди хора останаха да живеят на палатки в студа през зимата, когато температурите в региона са под нулата.

Около 700 000 души са избягали от декември насам от офанзивата на режима срещу задържаната от опозицията провинция Идлиб, съобщиха от ООН във вторник.

Според експерти Анкара и Дамаск са по-близо от всякога до пряк военен конфликт, след като Сирийската армия вече завзе някои ключови позиции в провинцията, като по този начин отне контрола върху тях от подкрепяните от Търция бунтовници. Междувременно при нападенията и контрадействията има загинали десетки турски, сирийски и руски войници, както и хиляди засегнати цивилни.

В момента в Идлиб, най-вече около граничните градове Ал Баб, Африн и Азаз, се намират между около 70 000 бунтовници, подкрепяни от Турция.

Те бяха основна част от про-турската формация Сирийска национална армия, която участваше активно в турската интервенция в Северна Сирия срещу кюрдските Сирийски демократични сили, свързвани с ПКК.

В плановете на Анкара Северна Сирия играе важна роля за опазването на турските интереси, като идеята е регионът да играе ролята на буферна зона около границата със Сирия, откъдето идват много от нападенията на ПКК на турска земя.

В същото време мястото е подходящ тренировъчен лагер за различни части, които Турция иска да обучи и след това да изпраща в горещи точки. Както например става с турското присъствие в Либия в момента - част от изпратените сили са от същите тези бунтовници.

От друга страна, силите на Башар Асад искат да си върнат контрола върху Северна Сирия и в момента текат активни настъпления както в Идлиб, така и в съседната северна провинция Алепо.

Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган приема всички опити за откъсване на тези територии от неговия контрол като действия в ущърб на турските интереси. Това доведе и до някои негови остри критики спрямо Русия, подкрепяща активно и на терен силите на Башар Асад.

Преди това той апелираше към руския си колега Владимир Путин да окаже натиск върху Дамаск за спиране на настъплението. Това беше и основната цел на срещата в Анкара, където представители на Кремъл се срещнаха с турските дипломати.

Тези преговори обаче не показват напредък, като от страна на Кремъл очевидно нямат намерение да спрат с подкрепата за сирийските сили в тази офанзива.

Това доведе и до съответните реакции - както от официална Анкара, така и близките до властта медии, които започнаха да нападат Русия заради ролята й за влошаване на ситуацията в Северна Сирия.

През последните две седмици правителството на Ердоган критикува открито Москва по темата със сирийското настъпление в Идлиб и за агресивните действия срещу бунтовническите сили.

Ердоган вече предупреди, че Турция ще предприеме конкретни действия, за да гарантира, че силите на режима на Башар Асад ще се оттеглят от зоната до наблюдателния пост в северозападната сирийска провинция Идлиб до края на февруари.

"Бих искал да подчертая още веднъж, че повечето от атаките, извършвани от режима и Русия в Идлиб, са насочени към цивилните, а не към терористи", обясни той и добави, че сирийският режим, Русия и подкрепяни от Иран милиции продължават избиването на цивилни в Идлиб. Президентът подчерта, че Турция търпеливо изчаква клаузите по споразуменията да се приложат в Сирия, но търпението на Анкара се изчерпва, особено след като сирийският режим започна да атакува турски сили в Идлиб.

Той също така предупреди, че ако войниците на Турция в Сирия пострадат, страната ще атакува силите на сирийския режим навсякъде в арабската страна без да спазва споразуменията.

Миналата седмица при атака на силите на Асад бяха убити седем турски войници и един предприемач, който работи с турската армия. Ердоган съобщи, че броят на загиналите турски войници достигна 14, а 45 войници са пострадали. В отговор Турция нанесе удари по сирийския режим и уби десетки сирийски войници.

Задействаха се и близките до кабинета медии, които започнаха словесна атака срещу Кремъл. Така например в свой редакционен материал Daily Sabah определи поведението на руския президент Владимир Путин по отношение на ситуацията в Идлиб като "позорно".

Според публикацията Путин няма нищо против Сирия да бъде разпокъсана на три държави и се държи така, че да подхранва продължаващ военен конфликт, вместо да работи за потушаването му.

"Въпреки че многократно твърди, че иска да сложи край на конфликта в Идлиб в северозападна Сирия, Русия продължава да подклажда войната с атаки. Все по-често се приема лицемерна позиция за сметка на хуманитарната катастрофа в региона. Във вторник Москва пусна едно от обичайните си изявления - няколко изречения относно хуманитарния хаос в Идлиб, израз на загриженост относно ескалиращото напрежение, но няма конкретни действия на място, които да подкрепят тези думи", се казва в публикацията на Daily Sabah. Там също така се намеква, че активните действия на руски военни сили на терен само утежняват хуманитарната обстановка в региона.

Медията освен това извежда на преден план тезата, че Русия и Иран изключват Турция от бъдещето на Сирия, като всяка от двете страни по-скоро търси своя собствен интерес, отколкото се опитва да пази интереса на цивилните.

От руска страна също отговарят със своя пропаганда по темата. Във в. "Московский комсомолец" се появи редакционен коментар, според който турските войски в Северна Сирия се бият рамо до рамо с терористи.

Оттам също така лансират тезата, че режимът на Башар Асад е започнал операция "Падането на Идлиб" с цел освобождаване на провинцията от "терористите", които я управляват сега. Операцията вървяла успешно досега, преди "безпрецедентната намеса" на Анкара.

"Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини сирийските власти и Русия, че не спазват условията на примирието, убиват цивилни и във всички смъртни грехове, а също така обеща да продължи да "действа независимо", се казва в текста на в. "Московский комсомолец".

Руските медии също така критикуват Анкара, че лъже за действията си по споразумението и турски войници многократно са нарушавали постигнатите досега договорености.

Независимо от сблъскващите се мнения, фактите са, че офанзивата на сирийските сили доведе до сериозно раздвижване в региона - стотици хиляди цивилни напуснаха домовете си, за да избегнат военните действия, и се отправиха към турската граница.

Опасенията на местните жители са свързани с възможни действия на сирийските войски (в чието число влизат и някои кюрдски милиции, които признаха властта на Дамакс) към местното население като форма на наказание, че са съдействали на бунтовническите сили. Има документирани случаи за подобни неща в превзетия град Маарат ан Нуман, който беше най-големия контролиран от бунтовниците град.

Целият този наплив от хора към турската граница само повишава напрежението в Северна Сирия. И двете страни изпращат още сила и техника на терен, докато броят на убитите и ранените от двете страни на барикадата расте с всеки ден. Към момента - без оглед за подобрение.