В резултат на нов метод за диагностициране китайската провинция Хубей, която е епицентър на заразата с новия коронавирус COVID-19, съобщи днес за рекорден скок на смъртните случаи от болестта и за хиляди нови болни, предаде Ройтерс.

Това предполага, че Китай и светът са изправени пред много по-голяма криза, отбелязва агенцията.

Здравните власти в Хубей съобщиха, че 242 души са починали вчера от грипоподобния вирус. Това е най-голямото увеличение в рамките на един ден от откриването на патогена в края на декември. Така общият брой на починалите от новооткрития вирус надхвърли 1350. Всички, с изключение на двама, са починали в Китай, а преобладаващата част от смъртните случаи в страната - 1310, са в Хубей.

На какво се дължи скокът в статистиката

Този скок бе отбелязан, след като Китай съобщи за най-ниския брой нови случаи в рамките на две седмици. Това подкрепи прогнозата на най-високопоставения китайски здравен съветник, че епидемията може да бъде овладяна до края на април.

Досега Хубей позволяваше инфекцията да се потвърждава единствено с тест на рибонуклеинова киселина, който обаче отнемаше дни за поява на резултат. РНК носи генетична информация, която позволява идентифициране на организми каквито са вирусите.

Но за да се потвърждават случаи на зараза с вируса, вече се прилага сканиране с по-бърза компютърна томография, което разкрива белодробни инфекции, съобщиха местните власти.

В резултат днес беше съобщено за нови 14 840 случая в Хубей, докато ден по-рано общият брой на случаите в национален китайски мащаб беше 2015.

Понастоящем за около 60 000 души е потвърдено, че са носители на вируса. Повечето от тях са в Китай.

Изследването с компютърна томография ще помогне пациентите да получават лечение по-бързо и да се увеличат шансовете им за възстановяване, обяви здравната комисия в Хубей и добави, че новата технология за диагностициране се използва само в тази провинция.

Новата процедура за диагностициране може да обясни скока в броя на смъртните случаи, заяви Рейна Макинтайър, ръководителка на изследванията по биосигурност в института Кърби при университета в Нов Южен Уелс.

"Коригирахме резултатите, свързани с лица, за които има подозрение, че са заразени и са идентифицирани напоследък. След това спрямо тази група приложихме нови стандарти за класификация, които ще се използват и по-нататък при диагностициране на заразените", се казва в изявление, публикувано на сайта на комисията по въпросите на хигиената и здравеопазването в Хубей, предаде ТАСС.

В съобщението се посочва, че коригирането на критериите, според които човек се признава за заразен с новия коронавирус, е било направено с цел уеднаквяване на националните методи за установяване на заболелите в цял Китай.

В края на вчерашния ден броят на починалите от коронавируса в Китай достигна 1367 - с 254 повече от тези във вторник, съобщи днес китайската Национална здравна комисия, цитирана от Ройтерс.

На територията на Китай вчера е имало 15 152 новопотвърдени случаи на зараза, с което общият им брой достигна 59 805.

Професор Дейвид Хейман, професор по епидемиология на инфекциозните заболявания от Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина, каза, цитиран от Би Би Си: "Това, което се случи в Китай, е, че те промениха определението за това какво всъщност е болестта - сега те приемат за болни хора, които имат по-малко симптоми".

"Смъртните случаи са доста притеснителни. Съобщава се за увеличен брой смъртни случаи, но ако погледнете като цяло, общият брой на смъртните случаи и общият брой на случаите на заразени, коефициентът на смъртност е приблизително същия като досега - но все още е висок, толкова висок, колкото е смъртността при грип", отбеляза проф. Хейман.

Каква е податливостта към вируса - по пол и възраст

Мъжете се оказват по-податливи на заразата с новия коронавирус в Китай в сравнение с жените, пише сайтът Лента.

Порталът цитира изследване на Националната комисия по здравеопазване на КНР. Тя анализирала данните от първите смъртни случаи от пневмонията от нов тип, която се разрази в страната в края на миналата година. Две трети от починалите от коронавируса COVID-19 се оказали мъже.

Специалистите свързват този факт с обстоятелството, че повечето мъже са пушачи и в техните бели дробове вирусът по-бързо се развива в атипична пневмония. Съществува и още една версия - че мъжете са генетично предразположени болестта при тях да протича в по-тежка форма.

Друг фактор, който трябва да се отчете, е по-голямата социална активност на представителите на силния пол в Китай. Поради тази причина те по-често се заразяват. Мъжете по-често общуват чрез ръкостискане, а по този начин си предават заразата.

Най-податливи на щама на новия коронавирус са мъжете на възраст между 35 и 50 години, независимо от тяхната раса и социално положение. Те съставляват абсолютното мнозинство от констатираните смъртни случаи и от заразените. Децата и бременните жени на практика не са податливи на заразата.