Практическата полза от проведеното в България изследване и установените различия при някои от тестваните продукти ще бъде да се стигне до дефинирането на понятието „съществена разлика“ и това понятие влезе в европейската нормативна регламентация. Тогава потребителите ще бъдат овластени, когато имат усещането, че закупен от тях продукт от друг пазар се различава от неговия аналог у нас, контролният орган да извърши проверка и да санкционира нарушителя при потвърждаването на такава съществена разлика. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в извънредно издание на рубриката „Чети етикета“ по bTV във връзка с оповестените данни от сравнителен анализ от тестове и изследвания на храни и напитки, предлагани на българския и на други европейски пазари.

Разликите ги има, но те не поставят българските потребители в по-неблагоприятно положение спрямо тези от останалите държави в Европейския съюз“, обобщи Маргаритов. Съгласно резултатите от тестовете не може да се каже, че българинът е по-ощетен от останалите европейци или обратното. Той даде пример с шоколадовите изделия. „При изследваната марка шоколад в българския продукт има по-малко протеини, отколкото в продавания на други пазари. При изследваните шоколадови бонбони има абсолютно същата графика, но с обратен знак, т.е. пък в шоколадовите бонбони българският потребител има повече протеини, отколкото западноевропейският“, посочи председателят на КЗП. „И ето тук точно ние се питаме: има ли двоен стандарт? Втора ръка потребители ли са българите, при положение, че в единия случай сме с повече протеини, в другия случай – те са с повече“, коментира той.

В студиото на bTV Димитър Маргаритов каза още, че проучването е експертно, на научна основа и при провеждането му е приложена единна методология, изготвена и разпространена от Европейската комисия. Неговата обективност се обуславя от обстоятелството, че е извършено с участието на двама професори, микробиолог, в акредитирани лаборатории, а пробовземането е по най-надеждните съвременни технологии – с поставянето на мострите в специални контейнери.

Председателят на КЗП отново подчерта и друг основен и важен извод от проучването – всички храни и напитки, които са били обект на изследването, са безопасни и отговарят на абсолютно всички стандарти, които действат на територията на България и на Европа.

Съгласно заданието на проекта цените на тестваните продукти не са били обект на това изследване. Според Маргаритов те и не би трябвало да бъдат, тъй като идеята е да се установят разликите в състава на тези продукти, тъй като при съществени разминавания може да се говори за нелоялна практика. „Съществена разлика в цените може да е морално укоримо, но не е незаконосъобразно“, добави той.

Когато новото законодателство бъде факт, КЗП ще може да прави проверки, включително и по сигнали. Когато това бъде нелоялна практика нашата проверка задължително трябва да включва направеното и в това проучване – вземането на проби, тестване в акредитирани лаборатории и сравняване на резултатите от експерти. Съгласно предвидените санкции, които могат да постигнат до 4% от годишния оборот на търговеца, може да се стигне и до глоби в размер на милиони.