Баща, който е дърпал с кола 8-годишния си син по заледено шосе в Сливенския Балкан,  ще получи наказателен акт от 3 000 лева, а шофьорската му книжка ще бъде отнета за 12 месеца.

От КАТ Сливен съобщиха, че през последните три години той е имал три дребни нарушения, а в неделя е карал служебен автомобил. Оглавяващият Дирекция "Социално подпомагане“ в Сливен Ваньо Матев каза, че вече са се самосезирали по случая и предстои да извършат проверка, съобщи БНР.

Николинка Петрова, чийто син е заснел ситуацията на пътя, коментира, че детето е било дърпано от автомобила на баща си няколко километра.

"Родителят закачи детето на колата си от местност Даулите и започна да го дърпа. Ние ги настигнахме след местност Българка по пътя за Меча поляна.

Според Николинка Петрова бащата е поставил в рискова ситуация детето. "Там е такава пропаст, ако, не дай си боже, се отвържеше шейната, ние минавахме през това дете, защото ние карахме след тях. След нас имаше няколко коли. Ако случайно това дете паднеше в пропастта..."

Адвокатът на шофьора Момчил Пантелеев обяви, че обжалват акта в съда и бе категоричен, че родителят не е безотговорен човек. Той го описа като добър и грижовен баща на две деца. Като приятел на водача адвокатът е на мнение, че случаят се преекспонира.

"Според мен не трябваше да се подходи по такъв начин. Считам, че прекалено лесно се лепват коментари на хора, които не познаваме", посочи Пантелеев.

Той постави и въпроса кой в случая е създал по-голяма опасност за детето - бащата или шофьорът, от чиято кола е сниман клипът, която впоследствие е изпреварила дърпащите се.

"Лично мен повече ме притеснява поведението на водача от задния автомобил, който, ако е толкова загрижен, можеше да спре, да направи забележка, а той предприе някакво изпреварване, заобиколи детето, което според мен беше действие, което повече застрашаваше живота и здравето", коментира юристът.

Според главен инспектор Илиян Николов, началник Сектор "Пътна полиция“, шофьорът е подценил възможните рискове за живота на детето си, дърпайки го по заледения път.

"Моят коментар е, че точно в такива моменти може да настъпят всякакви ситуации, няма как да се предвиди какво може да стане при едни такива лоши метеорологични условия - както може автомобилът да поднесе, да навлезе в насрещното платно, така и насрещно движещите се автомобили. Може да създаде реална опасност за живота и здравето на детето, което се дърпа от автомобила", изтъкна Николов.