Любителски проект на база Linux предизвика интерес сред ентусиастите в интернет. Най-вече заради името си – Windows 12 Lite – и сходството в дизайна на десктопа с операционната система на Microsoft.

Според информацията от сайта, новата ОС обещава безпроблемни ъпгрейди, тя е имунизирана от вируси и рансъмуер и може да работи заедно с Windows 7 и Windows 10, или напълно да ги замени.

Нещо повече, твърди се, че Windows 12 Lite е над 3 пъти по-бърза от Windows 10, включва набор от приложения и възможност за добавяне на повече от 80 000 заглавия чрез софтуерния мениджър.

Системата е идеална и за стари лаптопи и настолни компютри, хвалят се авторите на проекта. Освен това не са необходими лиценз или ключ за активиране – потребителите притежават софтуера.

Става въпрос обаче за любителски проект, който стъпва на Linux Lite 4.8 LTS с тапет на Windows 10 и плоски икони. Очевидно неговите автори са добри психолози, тъй като вече успяха да привлекат сериозен интерес с името на системата, което внушава, че тя е с две поколения напред спрямо Windows 10.

Windows 12 Lite не е достъпна за изтегляне от уебсайта на проекта, но може да се купи… за 15 паунда на DVD или на USB флашка, според дискусиите в Reddit и други уеб ресурси. На сайта на проекта са публикувани инструкции как се инсталира и ползва системата.