Sorry, you have Javascript Disabled! To see this page as it is meant to appear, please enable your Javascript! See instructions here
Времето в Русе

От F-35 до "Тур дьо Франс": военните технологии и всекидневието

Свят  |  11 февруари 2020, 17:16 |   коментара 
 
 

Пеницилинът, микровълновите печки и GPS-навигацията имат едно общо - това са военни технологии, станали неизменна част от всекидневието. Интернет, без който изглежда невъзможно да си представим съвременния живот, е плод на военен проект, а дроновете като че ли вече свързваме повече със сватбените фотографи, отколкото с бомбардировки.

Военните разработки по дефиниция са обвити в секретност. Това затруднява преценката колко по-напред са от цивилните технологии, както и прогнозата какво в крайна сметка може да стигне до обикновените хора от продуктите, създадени чрез огромната концентрация на капитал и човешки потенциал във военната промишленост.

Традиционното схващане за неограниченото финансиране, с което разполагат военните, в наши дни е по-скоро мит. След Втората световна война и Студената война съотношението между инвестициите в изследователска и развойна дейност, правени от военния и гражданския сектор, се изменя значително и сега е 9 към 1 в полза на цивилните разработки. Сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие само САЩ са отделили за изследователска и развойна дейност във военната сфера повече от компанията Епъл (Apple) например - 55 милиарда долара през 2017 година, според нови данни, изготвени за членовете на Конгреса на САЩ. Компанията от Купертино със своите 11 милиарда долара за нови разработки е едва на седмо място в корпоративната класация. Първи е Амазон (Amazon) с над 22 милиарда долара.

Разцветът на компютърните технологии и електрониката даде на гражданския сектор шанс бързо да се движи напред, границата между граждански и военни технологии става все по-тънка, а времето, необходимо за преминаване на новите разработки от едната сфера в другата - намалява.

Предимството на военните е, че за разлика от бизнеса те не са задължени да търсят оптималния баланс между разходите и ефективността, нито да се съобразяват с пазарни тенденции и потребителски нагласи. Работата по определена военна система може да продължи с години и да бъде насочена към решаването на изключително тесен проблем.

Често военните разработки могат да запълнят "празнина", оставена от гражданските, или да се заемат с доразвиването на идея.

Състезатели в "Тур дьо Франс" например миналата година бяха оборудвани със смарт очила Everisight Raptor. Те позволяват на колоездачите, въпреки необходимостта от пълна концентрация и висока скорост, да следят в реално време жизнените си показатели и навигационите указания за терена и дори да правят снимки и видеа.

Аеродинамичните слънчеви очила всъщност са самостоятелни мини-компютри с добавена реалност, а вътрешната повърхност на стъклата им служи като екран. Те са и един от най-новите примери за използването на военни технологии в цивилния живот. Техен "първообраз" са шлемовете HMD (Helmet Mounted Display), които са ключова част от екипировката на пилотите на изтребители като Ф-16 и Ф-35. Макар двата продукта на израелската компания Elbit Systems (Елбит систъмс) да имат обща основна концепция, технологичното ниво на шлемовете е много по-високо. Самото естество на задачите, които трябва да се изпълняват, изисква от военния сектор по-висока прецизност и сложност. Шлемовете са интегрирани със системите на изтребителя до такава степен, че без тях той е нефункционален. По свързаността на смарт очилата с други умни устройства като часовници и смартфони има още работа, макар те да могат да предават данни чрез мобилно приложение и да бъдат управлявани с гласови команди. Шлемът не само отчита данни за физическото състояние, но и комуникира активно с пилота и може да го предупреди при опасност да загуби съзнание заради недостиг на кислород.

Шлемовете са оборудвани и със система, която позволява на пилотите да "виждат" през корпуса на машината с обхват 360 градуса, включително над и под него. Технологията Iron Vision се прилага сравнително неотдавна в бойната авиация и танковете и би било интересно да се проследи колко време ще е необходимо, докато се появи и в цивилния живот в олекотена версия. Комбинирана с добавена или виртуална реалност, тя би могла да се използва при различни обучителни курсове и за задачи в транспорта, а топлият прием в развлекателния бранш и гейминг индустрията изглежда несъмнен предвид неотдавнашната еуфория около покемоните, надничащи зад бюрото в офиса. В крайна сметка кой не би искал да лети като Жената чудо в невидимия й самолет?

За по-високото ниво на военните технологии не малко значение има и цената. Техният краен потребител са правителствата и те могат да си позволят да заделят за даден продукт повече от обикновен любител на технологиите или дори професионален спортист, например близо 400 000 долара за шлем за F-35 спрямо само 700 долара за умните очила Raptor.






Реклама ×