Внезапно посещение в пловдивското село Белозем направиха главният прокурор Иван Гешев и вътрешният министър Младен Маринов, придружени от окръжния прокурор Румен Попов и директора на Областната дирекция на МВР в Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев, съобщи Радио Пловдив.

Визитата е във връзка с проведена под надзора на Окръжна прокуратура-Пловдив специализирана операция по противодействие на битовата престъпност и на престъпленията, свързани с незаконен добив, превоз и съхранение на дървесина. Тя стартира в три пловдивски села - Болярино, Чалъкови и Белозем, където преди дни маскирани бандити ограбиха и се гавриха с 83-годишна жена. В момента тя е в болница със счупена тазобедрена става.

Акцията бе изрично разпоредена от главния прокурор, като част от обявените от него решителни мерки срещу битовата престъпност и бандитизъм. По думите му, операцията се извършва със съвместните усилия на прокуратурата и пловдивската полиция и престъпниците ще бъдат открити и арестувани.

"Това, което се случи с възрастната жена, е безобразие. Ако не може да се оправим с тези неща - с битовата престъпност, по-добре да закриваме държавата. Работим с г-н Рогачев, виновните ще бъдат намерени. Ако трябва, цялата полиция ще се изсипе тук. До края на годината нещата ще изглеждат по съвсем различен начин. Ще станат нещата. Но трябва и от вас помощ на местно ниво" заяви Иван Гешев

Предприетите действия са довели до конкретен напредък в издирването, съобщи и областният директор на МВР старши комисар Йордан Рогачев.

Главният прокурор разговаря и с кмета на община Раковски Павел Гуджеров и на с. Белозем Виолета Петрова. 

"Решени сме с г-н Маринов в края на годината нещата да изглеждат по различен начин. Това, което правим за битовата престъпност няма как да стане без взаимодействие с местната власт. Вие най-добре си познавате хората, ние с изпълнителната власт можем само да Ви съдействаме“, добави главният прокурор.

В рамките на днешната операция в община Раковски са проверени общо 420 лица, установени са 59 криминално проявени, както и четирима, представляващи интерес за криминалистите. Образувани са пет досъдебни производства за незаконно придобиване на дървесен материал, едно за установено разпространение на контрабандни акцизни стоки и едно по смисъла на чл. 244 от НК /подправени парични средства/. Проверени са също 185 моторни превозни средства и са наложени съответни санкции за констатирани нарушения.