Повод за национална гордост ли е бирата с бактерията лактобацилус булгарикус, нищо съществено или просто част от поредицата крафт бири по света и у нас? За справка - правят с кафе, шоколад, вино, пица, всякакъв зарзават, силно алкохолни - дори до 60 градуса, казват в интервю на Лора Търколева и Лъчезар Вълев по БНР Кирил Петков и Георги Христов.

Българската напитка обаче освен иновативна е и полезна. А за нея ни разказаха създателите ѝ - предприемачите Георги Христов и Кирил Петков. Георги прави самата бира, а Кирил е предприемачът, който съфинансира Центъра за приложни изследвания и иновации към Софийския университет "Св. Климент Охридски", в който създават технологиите, с които се прави бирата.

Революция в крафт бирата

Бирата с пробиотик е плод на иновативна мисъл и връщане към корените, разказаха в „Изотопия“ двамата предприемачи:

„В един един пазар, който е страшно конкурентен не само в Европа, но и в света, човек трябва да мисли иновативно. А много голяма част от иновацията трябва да търсим в корените. От 4000 г. на нашата земя се е яло кисело мляко с лактобацилус булгарикус като нещо полезно. Решихме с Георги - защо пък да не прораснем същата тази бактерия вместо на мляко, на доматен сок, така че да даде един страхотно червен оттенък на бирата, но отделно да даде всички здравословни ефекти, които знаем, свързани с кисело мляко. И по този начин да направим функционална напитка, която е не само ужасно вкусна, но даже и полезна“, разказва Кирил.

„С лактобацилус булгарикус можем да покажем едно многообразие от вкусове и нещо, което в чужбина със сигурност не са опитвали. Да покажем, че българската бира може да бъде качествена“, категоричен е Георги.

Здравословна бира?

Бирата на Георги и Кирил има благотворно влияние върху чревната флора и сърдечната дейност:

„В червата на всеки един от нас има 2 кг и половина бактерии - и добри, и лоши. Колкото по-добри вкарваш от различни храни - дали ще е туршия, кисело зеле или вкусна бира, толкова повече има шанс стомахът да работи по-добре. Правим едно проучване в ИСУЛ, където доказваме, че пропорцията на лактобацили като булгарикуса към лоши бактерии влияе и на холестерола. Хубавото и приятното трябва да са в едно."

Бирата се произвежда в пивоварна в Серес, Гърция, по рецепта на българския възложител. От март тази година ще започне производство в София, при това в кен опаковки.

Бира със спирулина

Следващата цел е бира с щамове на лактобацилус булгарикус, култивирани върху спирулина, поради което бирата ще бъде със син цвят.

„Спирулината в момента е станала доста модерна, защото има много микровещества, които са полезни. Нашата бактерия също го доказва - тя обича да расте върху спирулина. Колкото е по-добра и полезна е средата, толкова по-добре расте самата бактерия“, разказва Кирил.

Бактерията булгарикус със спирулина вече се продава под формата на смути в Манхатън. Това е и най-продаваното смути в 120 магазина в Ню Йорк.

„Все повече хора започват да се интересуват какво ядат. Все повече медицински проучвания показват, че болестите, които знаем днес, започват от червата. По-информирана публика, хора, които се грижат за себе си, започват да ни стават клиенти“, споделя още Кирил.

Той е основател и на компанията, създала единствения биовегански пробиотик в света. Хранителната добавка е сред 20-те любими продукта на Опра Уинфи. Компанията предстои да пусне в продажба и нови продукти с млечни бактерии като луканка без нитрати и хумус без консерванти.