„България е държава – член на ЕС и НАТО и Северна Македония трябва да се съобразява с нея, а не обратното“. Това каза в интервю за БНР журналистът и преподавател Костадин Филипов в коментар на скорошно изявление на служебния премиер на западната ни съседка Оливер Спасовски, че т.нар. македонски език трябва да се изучава и в съседните държави, включително и в България.

В предаването „Събота 150“ по програма „Хоризонт“ той прогнозира, че изборите, насрочени за 12 април, няма да бъдат отложени, въпреки че управляващите от СДСМ и опозицията от ВМРО-ДПМНЕ не могат да постигнат съгласие за бързото приемане на закони, свързани с европейската интеграция на Скопие.

Очаква се парламентът на Северна Македония да се разпусне на 12 февруари – два месеца преди договорената дата за предсрочни избори.

Според Филипов обаче решението за предсрочни избори е било прибързано и емоционално заради неуспеха на Северна Македония да получи дата за начало на преговори за присъединяване към ЕС.

„Сега страната се управлява от служебно правителство, а това означава, че тези 4 месеца са абсолютно загубени от гледна точна на необходимите реформи“, каза журналистът, който в продължение години е бил кореспондент в Скопие.

Той коментира, че ВМРО-ДПМНЕ е против приемането на закона за прокуратурата, тъй като се опасява, че той ще бъде използван за съдебна разправа с дейци на партията, били в управлението през последното десетилетие по времето на бившия премиер Никола Груевски.

Същевременно Филипов посочи, че приемането на закона за прокуратурата е едно от основните условия, които Брюксел поставя, за да може да върви напред европейската интеграция на Северна Македония.

Според журналиста се създава впечатление, че лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски не се интересува толкова от европейския път на страната, колкото се опитва да създаде условия предшественикът му и бивш премиер Никола Груевски, който избяга в Унгария, да може да се върне без страх от съдебни процеси.

Филипов коментира, че притесненията на Скопие относно процеса на интеграция със структурите на ЕС са, че някои страни като Гърция и България могат да поискат преговорите за присъединяване да бъдат върнати в началото и по този начин всичко да се забави, но отбеляза, че ако Северна Македония наистина иска европейско бъдеще, ще трябва да се съобразява с препоръките на Брюксел за реформи, особено в съдебната система.