Това, което се случва в Полша, е равносилно на разпад на правовата държава. ЕК предупреди, че спорните реформи на правителството заплашват да разрушат върховенството на закона. Върви ли Полша уверено към диктатура?

„Така наречената реформа в Полша придобива опасни измерения - тя вече е толкова напреднала, че заплашва да стане необратима", предупреди заместник-председателката на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова. Чехкинята отговоря за ресора „Ценности и прозрачност" в екипа на Урсула фон дер Лайен. Йоурова обяснява в интервю за „Шпигел", че новите промени „обхващат всички нива на правосъдната система". В момента 400 от общо 10 хиляди съдии са засегнати от мерките, казва още тя.

Законът, който влезе в сила в началото на седмицата, цели да наказва критични към правителството съдии. Той е „не просто целенасочена намеса срещу черните овце, каквото сме виждали и в други страни-членки, а истинска бомбардировка", заявява Йоурова. Тя споделя опасенията си, че вероятно е твърде късно, за да бъде спасена правовата държава в Полша.

Напред към авторитаризма

Полският президент Анджей Дуда във вторник подписа спорния закон - въпреки международните протести. Според него съдиите вече ще могат да бъдат дисциплинарно наказвани, ако критикуват правосъдната реформа в страната. Опозицията вижда в новите разпоредби опасност от налагането на авторитарен режим в страната.

Председателят на Горната камара на полския парламент Томаш Гродзки от опозиционната дясноцентристка „Гражданска платформа" определя случващото се като разпад на правосъдната система. „Европейските последици от тази стъпка, която ни води към авторитарен режим от източен тип, ще бъдат сериозни", прогнозира той.

Организацията на полските съдии „Юстиция" отправи призив към ЕК и Европейския съд „веднага да приложат всички възможни мерки, за да защитят полските съдии от политически репресии". Полските съдии защитават не само правовата държава в Полша, но и правния ред в цяла Европа, се казва още в изявлението им.

Финансови санкции за нарушителите

Въпреки острите критики от всички страни, полският президент Анджей Дуда подписа оспорвания закон

Въпреки острите критики от всички страни, полският президент Анджей Дуда подписа оспорвания закон

Европейската комисия критикува от началото на 2016 година голяма част от реформите, наложени от полското правителство. Брюксел обвинява Варшава и управляващите от „Право и справедливост" (ПиС), че систематично подрива независимостта на правосъдната система и подкопава разделението на властите.

Йоурова се застъпва за обвързването на европейските средства, които държавите получават, със спазването на принципите на правовата държава. „В бъдеще можем да отпускаме бюджетни средства само на страните, в които хората могат да се обръщат към независими съдилища, когато има основания за съмнения, че парите не се харчат съобразно правилата", казва чехкинята. Според нея, това е честно и към гражданите на държавите, които са нетни платци - като Германия, например.