САЩ проведоха операция, по време на която лидерът на Ал Кайда в Йемен - Касем ар- Райми, е бил ликвидиран.

Това съобщиха от Белия дом.

"Под ръководството на Ар Райми Ал Кайда в Йемен извърши изключителни насилия срещу цивилни в Йемен и се опитваше да провежда и вдъхновява многобройни нападения срещу Съединените щати и нашите сили". Това отбеляза в изявление американският президент Доналд Тръмп.

Той не разкри как е бил убит лидерът на ислямистите. Според непотвърдени сведения от Йемен през последните дни терористът е бил убит при въздушен удар с дрон в Мариб.

Белият дом смята Ал Кайда в Йемен за едно от най-смъртоносните крила на Ал Кайда.

АП припомня, че Ар Райми пое отговорността за стрелбата в американската военноморска база в Пенсакола през декември миналата година, при която саудитски военен на обучение в САЩ уби трима американски моряци.

В началото на февруари стана известно, че Американските въоръжени сили атакуваха позициите в Йемен на терористичната групировка "Ал Кайда на Арабския полуостров". Ударът бе насочен от един от лидерите ѝ - Касим ар-Райми.

По-рано Държавният департамент обяви награда до 10 милиона долара за информация, която да помогне за намирането на бойците като част от програмата "Награди за справедливост".

Дейността на Ал Кайда в Йемен заплашва ключов съюзник на САЩ в региона - Саудитска Арабия.