Около 500 000 граждани на държави от Европейския съюз във Великобритания още не са подали документи за уреждане на новия им имиграционен статут, от който повечето от тях ще се нуждаят, за да останат в страната след Брекзит, предаде Ройтерс.

Правителството в Лондон въвежда най-мащабната реорганизация на британския граничен контрол от десетилетия, слагайки след Брекзит край на приоритета, даван на мигранти от ЕС над тези от други страни.

Правителствена статистика показва, че 3 милиона граждани на ЕС и техните семейства са кандидатствали за "статут на уседналост" - вид разрешение от правителството за оставане във Великобритания.

Числата показват колко много са документите, подадени за получаване на този статут, който беше беше въведен в национален мащаб през март миналата година. Данните обаче показват и пред какво предизвикателство е изправено правителството, което трябва да гарантира, че всички граждани на ЕС кандидатстват по правилния начин.

Вътрешният министър Прити Пател призова държавите от ЕС да положат усилия, за да гарантират статута на британците, живеещи в техните страни след Брекзит. Около 3,5 милиона европейски граждани живеят в Обединеното кралство и до края на годината ще трябва да подадат документи за статут на уседналост. Според юристи обаче, много граждани на ЕС, които са законно във Великобритания, ще изпаднат от новата схема и може да загубят правата си на здравно осигуряване.

От досега обработените заявления, на 58 на сто от лицата е даден статут на уседналост - постоянно право за оставане, а 41 на сто са получили статут, които им дава право да пребивават временно и възможност след пет години отново да подадат документите си.

Миналия месец Европейският парламент изрази загриженост, че гражданите на ЕС рискуват да бъдат дискриминирани след Брекзит при търсенето на жилище и работа.

Тревогите за бъдещето на гражданите на ЕС във Великобритания се увеличиха след Брекзит, тъй като държавният министърът за сигурността към британското вътрешно министерство Брандън Луис каза, че граждани на ЕС рискуват да бъдат депортирани, ако не спазят срока за подаване на документи за статут на уседналост.