Национална агенция за приходите предлага две нови електронни услуги, достъпни с Персонален идентификационен код /ПИК/ и Квалифициран електронен подпис /КЕП/. Те са предназначени за лицата, които подават справки за изплатени през годината доходи - самоосигуряващи се лица и предприятия, които са изплатили през 2019 г. доходи от трудови и/или извън трудови правоотношения.

Чрез новите услуги, работодателите ще виждат на екран справките с подадените данни и ще имат възможност да ги изтеглят под формата на таблица. Пред тях ще се визуализират актуалното състояние на данните, декларирани със Справката за изплатени през годината доходи, удържаните данък и задължителни осигурителни вноски и за изплатените през годината доходи по трудови правоотношения.

От НАП напомнят, че работодателите, които са изплащали доходи по трудови и/или извън трудови правоотношения през 2019 г., са задължени до 28 февруари 2020 г. да подадат по електронен път  справка за изплатените доходи на физически лица през 2019 г. и за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски.